Smakosze.pl

Pixabay / congerdesign

Jakie są zalety syropu z pora?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Por został sprowadzony do Polski przez słynną królową Bonę. Bardzo szybko znalazł on zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie ludowej. Jego zalety do dziś robią ogromne wrażenie. 

Z warzywa można zrobić między innymi syrop, który szczególnie sprawdzi się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ zwiększa wytwarzanie śluzu, działa wykrztuśnie i hamuje rozwój bakterii. 

Przepis na syrop z pora

Składniki:

  • 2 pory

  • 3-4 łyżki miodu

Sposób wykonania:

Umyj łodygi pora pod bieżącą wodą, a następnie drobno go posiekaj. Wrzuć warzywo do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż por stanie się kleisty.

Za pomocą blendera zmiksuj warzywo z wodą. Dodaj do papki do powstałej papki 3 lub 4 łyżki miodu.

Sposób spożywania:

Jeśli borykasz się z różnymi dolegliwościami ze strony układu oddechowego, pij jedną łyżkę syropu dziennie. Jeśli chcemy zadbać o serce oraz układ krążenia - równie skuteczna w tym przypadku będzie taka sama dawka.

Por na niedokrwistość

Warto włączyć pora do swojej diety, gdy borykamy się z anemią. Jak podaje portal Poradnik Zdrowie, zawiera on więcej żelaza niż buraki i prawie tyle samo co botwina, czyli warzywa, które uważane są za niezastąpione źródło tego pierwiastka.

Warto zapamiętać, że wchłanianie żelaza wspomaga witamina C, dlatego przy anemii warto sięgnąć np. po surówkę z pora pokropioną sokiem z cytryny.

Powyższy artykuł nie jest poradą medyczną. W przypadku wszelkich wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą. 

Zainteresowała Cię tematyka artykułu? Polecamy nasz tekst na temat zalet herbaty czosnkowej oraz prozdrowotnych właściwości suszonych śliwek .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: interia/poradnik zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefined

undefined

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Odstawiła 1 produkt i schudła 10 kg. Znamy sekret diety gwiazdy Klanu
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetyk pokazał, jakich wędlin nie kupuje w Biedronce. Mają mało mięsa i dużo konserwantów
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego zawsze należy dodawać jajko do szczawiowej? Powód jest poważny, nie chodzi o smak
Czytaj więcej >

Dieta

Wystarczą 2 jajka na miękko dziennie i zmiany są nieuniknione. Dietetyk nie gryzł się w język
Czytaj więcej >

Dieta

Zerknął na gotowce z Biedronki i zamarł. Skandaliczne nagranie przyprawia o ciarki
Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne konsekwencje wypicia wody ze szklanki, w której stały konwalie
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]