Jakie są zalety syropu z pora?
Por został sprowadzony do Polski przez słynną królową Bonę. Bardzo szybko znalazł on zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie ludowej. Jego zalety do dziś robią ogromne wrażenie.
Z warzywa można zrobić między innymi syrop, który szczególnie sprawdzi się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ zwiększa wytwarzanie śluzu, działa wykrztuśnie i hamuje rozwój bakterii.
Przepis na syrop z pora
Składniki:
2 pory
3-4 łyżki miodu
Sposób wykonania:
Umyj łodygi pora pod bieżącą wodą, a następnie drobno go posiekaj. Wrzuć warzywo do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż por stanie się kleisty.
Za pomocą blendera zmiksuj warzywo z wodą. Dodaj do papki do powstałej papki 3 lub 4 łyżki miodu.
Sposób spożywania:
Jeśli borykasz się z różnymi dolegliwościami ze strony układu oddechowego, pij jedną łyżkę syropu dziennie. Jeśli chcemy zadbać o serce oraz układ krążenia - równie skuteczna w tym przypadku będzie taka sama dawka.
Por na niedokrwistość
Warto włączyć pora do swojej diety, gdy borykamy się z anemią. Jak podaje portal Poradnik Zdrowie, zawiera on więcej żelaza niż buraki i prawie tyle samo co botwina, czyli warzywa, które uważane są za niezastąpione źródło tego pierwiastka.
Warto zapamiętać, że wchłanianie żelaza wspomaga witamina C, dlatego przy anemii warto sięgnąć np. po surówkę z pora pokropioną sokiem z cytryny.
Powyższy artykuł nie jest poradą medyczną. W przypadku wszelkich wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.
Zainteresowała Cię tematyka artykułu? Polecamy nasz tekst na temat zalet herbaty czosnkowej oraz prozdrowotnych właściwości suszonych śliwek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: interia/poradnik zdrowie
undefinedundefinedundefinedundefined
undefined