Smakosze.pl
por

Pixabay / congerdesign

Jakie są zalety syropu z pora?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Por jednocześnie gości w naszych kuchniach regularnie, ale również jest niezwykle niedoceniany. Ma on podobne właściwości zdrowotne do cebuli oraz czosnku. Mało kto wie, że z pora można zrobić prozdrowotny syrop. Jego działanie zachwyci każdego.

Por został sprowadzony do Polski przez słynną królową Bonę. Bardzo szybko znalazł on zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie ludowej. Jego zalety do dziś robią ogromne wrażenie. 

Z warzywa można zrobić między innymi syrop, który szczególnie sprawdzi się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ zwiększa wytwarzanie śluzu, działa wykrztuśnie i hamuje rozwój bakterii. 

Przepis na syrop z pora

Składniki:

  • 2 pory

  • 3-4 łyżki miodu

Sposób wykonania:

Umyj łodygi pora pod bieżącą wodą, a następnie drobno go posiekaj. Wrzuć warzywo do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż por stanie się kleisty.

Za pomocą blendera zmiksuj warzywo z wodą. Dodaj do papki do powstałej papki 3 lub 4 łyżki miodu.

Sposób spożywania:

Jeśli borykasz się z różnymi dolegliwościami ze strony układu oddechowego, pij jedną łyżkę syropu dziennie. Jeśli chcemy zadbać o serce oraz układ krążenia - równie skuteczna w tym przypadku będzie taka sama dawka.

Por na niedokrwistość

Warto włączyć pora do swojej diety, gdy borykamy się z anemią. Jak podaje portal Poradnik Zdrowie, zawiera on więcej żelaza niż buraki i prawie tyle samo co botwina, czyli warzywa, które uważane są za niezastąpione źródło tego pierwiastka.

Warto zapamiętać, że wchłanianie żelaza wspomaga witamina C, dlatego przy anemii warto sięgnąć np. po surówkę z pora pokropioną sokiem z cytryny.

Powyższy artykuł nie jest poradą medyczną. W przypadku wszelkich wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą. 

Zainteresowała Cię tematyka artykułu? Polecamy nasz tekst na temat zalet herbaty czosnkowej oraz prozdrowotnych właściwości suszonych śliwek.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: interia/poradnik zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefined

undefined

Tagi:

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zdrowie

Czy można jeść pieczarki na surowo?

Czytaj więcej >
Imbir z czosnkiem i cytryną

Zdrowie

57-latka piła przez 2 tygodnie sok z cytryny z imbirem i czosnkiem. Pochwaliła się spektakularnymi efektami

Czytaj więcej >
Dlaczego warto pić sok z kalarepy?

Zdrowie

Dlaczego warto pić sok z kalarepy?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >
Arbuz i kwestia pestek

Zdrowie

Czy można jeść pestki z arbuza?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >