Smakosze.pl Przepisy Kultowa surówka colesław wyjdzie lepiej niż z restauracji. Wszystko za sprawą 1 dodatku
canva/slavlee

Kultowa surówka colesław wyjdzie lepiej niż z restauracji. Wszystko za sprawą 1 dodatku

8 grudnia 2022

Marzy wam się surówka colesław lepsza niż z restauracji? Dodając do niej pyszny sos, wzbogacony o odrobinę świeżego chrzanu, uzyskacie znakomite rezultaty. Wyrazisty obiadowy dodatek z pewnością spodoba się waszej rodzinie.

Popularna surówka na bazie kapusty nabierze charakteru, gdy połączymy ją z nieco ostrzejszym sosem wzbogaconym o chrzan. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekty zachwycają. Przysmak będzie pasował do wielu dań. Spróbujecie?

Przepis na surówkę colesław lepszą niż z restauracji

Składniki:

  • 1 mała główka białej kapusty

  • 2 nieduże marchewki

  • 1 średnia cebula

  • 80 ml mleka lub napoju sojowego

  • 80 majonezu np. wegańskiego

  • 3 cm kawałek świeżego chrzanu

  • 20 ml łyżki octu jabłkowego lub winnego

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

Jak zrobić surówkę colesław lepszą niż z restauracji?

Kapustę oczyszczamy i siekamy. Wrzucamy ją do miski. Marchew obieramy i ścieramy ją na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Warzywa dodajemy do kapusty, o czym dodajemy łyżeczkę soli.

Całość mieszamy dłonią, delikatnie ugniatając. Do niewielkiego słoika wlewamy wybrany ocet. Dodajemy starty na tarce chrzan, majonez, łyżeczkę cukru oraz mleko. Zakręcamy naczynie i energicznie potrząsamy.

Przygotowany sos łączymy z warzywami i ewentualnie całość raz jeszcze doprawiamy. Surówkę colesław wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy do obiadu.

Wskazówka: jeśli nie lubicie ostrego smaku cebuli, przelejcie ją wrzątkiem przed dodaniem do surówki. Nieco zmięknie i złagodnieje.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na surówki. Polecamy również niesamowitego colesława z kapusty czerwonej . Być może skusi was też chrupiący przysmak z ogórka i kapusty .

Pyszna surówka colesław lepsza niż z restauracji
canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy