Surówka coleslaw z czerwonej kapusty - lepsza wersja klasyki
Pysznie chrupiąca surówka colesław to klasyczny dodatek do niedzielnego obiadu. Wykorzystując do przygotowania czerwoną kapustę, nadacie jej nowego charakteru. Wypróbujcie tę pyszną recepturę.
Ta prosta i tania warzywna kompozycja pasuje do wielu popularnych dań głównych. Kapusta dostępna jest w Polsce przez cały rok, więc smakiem colesława możemy cieszyć się praktycznie ograniczeń. Najlepsza wychodzi, gdy pojawiają się młode główki, lecz i z tymi późniejszymi się uda — wystarczy ją dobrze posiekać lub lekko zblanszować.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszny colesław z czerwonej kapusty
Składniki:
-
350 g główki czerwonej kapusty
-
1 czerwona cebula
-
1 średnia marchewka
-
4 łyżki majonezu
-
4 łyżki jogurtu naturalnego
-
1 łyżeczka musztardy Dijon lub innej
-
50 ml soku z cytryny
-
1 łyżeczka cukru
-
sól i pieprz w ilości do smaku Przygotowanie:
Kapustę i cebulę obieramy oraz szatkujemy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa umieszczamy w dużej misce i mieszamy.
Majonez łączymy z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Przygotowanym sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Podajemy do obiadu.
Najlepiej smakuje, gdy odczekamy 30 minut — wtedy smaki się "przegryzą". Można do niej także dodać pestki słonecznika lub dyni. Wtedy będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Smacznego.
Poznajcie inne wyjątkowe receptury na surówki. Szczególnie polecamy jesienną surówkę witaminową oraz tę ostrą na bazie marchewki .
Źródło zdjęcia: canva/yummypic
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: osmykolorteczy