Smakosze.pl Przepisy Surówka coleslaw z czerwonej kapusty - lepsza wersja klasyki
canva/MarynaVoronova

Surówka coleslaw z czerwonej kapusty - lepsza wersja klasyki

5 października 2021

Pysznie chrupiąca surówka colesław to klasyczny dodatek do niedzielnego obiadu. Wykorzystując do przygotowania czerwoną kapustę, nadacie jej nowego charakteru. Wypróbujcie tę pyszną recepturę.

Ta prosta i tania warzywna kompozycja pasuje do wielu popularnych dań głównych. Kapusta dostępna jest w Polsce przez cały rok, więc smakiem colesława możemy cieszyć się praktycznie ograniczeń. Najlepsza wychodzi, gdy pojawiają się młode główki, lecz i z tymi późniejszymi się uda — wystarczy ją dobrze posiekać lub lekko zblanszować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszny colesław z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 350 g główki czerwonej kapusty

  • 1 czerwona cebula

  • 1 średnia marchewka

  • 4 łyżki majonezu

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub innej

  • 50 ml soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól i pieprz w ilości do smaku Przygotowanie:

Kapustę i cebulę obieramy oraz szatkujemy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa umieszczamy w dużej misce i mieszamy.

Majonez łączymy z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Przygotowanym sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Podajemy do obiadu.

Najlepiej smakuje, gdy odczekamy 30 minut — wtedy smaki się "przegryzą". Można do niej także dodać pestki słonecznika lub dyni. Wtedy będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Smacznego.

Poznajcie inne wyjątkowe receptury na surówki. Szczególnie polecamy jesienną surówkę witaminową oraz tę ostrą na bazie marchewki .

Coleslaw z czerwonej kapusty
Coleslaw z czerwonej kapusty

Źródło zdjęcia: canva/yummypic

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: osmykolorteczy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy