Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami
Adam Moskal
Adam Moskal 27.09.2021 02:00

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Surówka
canva/NataliaBulatova, Getty Images

Jesienna surówka charakteryzuje się ogromną ilością witamin, intensywnymi kolorami oraz dużą soczystością. Podając ją do obiadu, zachwycisz wszystkich ucztujących. Poniższe połączenie różnych owoców i warzyw nie ma sobie równych.

Surówka stanowi zawsze bardzo istotny element każdego obiadu - to ona jest głównym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika. Dodatkowo dodaje całemu daniu dużej świeżości.

W czasie jesieni warto zajadać się świeżymi warzywami i owocami, aby móc cieszyć się zdrowiem i ogromną ilością energii. Surówka poniżej pasuje do najróżniejszych dań, jednak my polecamy podać ją do pieczonej łopatki lub smażonej ryby.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jesienną surówkę

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy sposoby na łatwe otwarcie słoika. Z tego tekstu dowiesz się, jak z łatwością ubijać śmietanę na sztywno. Składniki:

1/5 białej kapusty 1/5 czerwonej kapusty 1 kalarepa 1 seler 1 jabłko 2 marchewki garść rodzynek 1 łyżka oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu jabłkowego sok z cytryny sól pieprz

Zacznij od umycia wszystkich warzyw i owoców, a następnie obrania ich ze skórki. Rodzynki namocz we wrzątku. Z jabłek usuń gniazda nasienne i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Skrop jabłko sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Kapusty poszatkuj cienko nożem lub zetrzyj na mandolinie do warzyw. Następnie na tarce zetrzyj kalarepę, selera oraz marchewki. Umieść je w misce wraz z kapustami oraz jabłkami. Odsącz rodzynki z wody i również wrzuć je do reszty składników.

W osobnej miseczce wymieszaj ocet, sól, pieprz, majonez oraz olej na gładki sos. Zalej nim surówkę i wymieszaj. Wstaw miskę do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Surówka

Źródło: canva/NataliaBulatova, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis