Smakosze.pl
Surówka

canva/NataliaBulatova, Getty Images

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

28 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jesienna surówka charakteryzuje się ogromną ilością witamin, intensywnymi kolorami oraz dużą soczystością. Podając ją do obiadu, zachwycisz wszystkich ucztujących. Poniższe połączenie różnych owoców i warzyw nie ma sobie równych.

Surówka stanowi zawsze bardzo istotny element każdego obiadu - to ona jest głównym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika. Dodatkowo dodaje całemu daniu dużej świeżości.

W czasie jesieni warto zajadać się świeżymi warzywami i owocami, aby móc cieszyć się zdrowiem i ogromną ilością energii. Surówka poniżej pasuje do najróżniejszych dań, jednak my polecamy podać ją do pieczonej łopatki lub smażonej ryby.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jesienną surówkę

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy sposoby na łatwe otwarcie słoika. Z tego tekstu dowiesz się, jak z łatwością ubijać śmietanę na sztywno.

Składniki:

1/5 białej kapusty
1/5 czerwonej kapusty
1 kalarepa
1 seler
1 jabłko
2 marchewki
garść rodzynek
1 łyżka oleju
1 łyżka majonezu
1 łyżka octu jabłkowego
sok z cytryny
sól
pieprz

Zacznij od umycia wszystkich warzyw i owoców, a następnie obrania ich ze skórki. Rodzynki namocz we wrzątku. Z jabłek usuń gniazda nasienne i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Skrop jabłko sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

ciasto 3 bit

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

CZYTAJ DALEJ

Kapusty poszatkuj cienko nożem lub zetrzyj na mandolinie do warzyw. Następnie na tarce zetrzyj kalarepę, selera oraz marchewki. Umieść je w misce wraz z kapustami oraz jabłkami. Odsącz rodzynki z wody i również wrzuć je do reszty składników.

W osobnej miseczce wymieszaj ocet, sól, pieprz, majonez oraz olej na gładki sos. Zalej nim surówkę i wymieszaj. Wstaw miskę do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Surówka

Źródło: canva/NataliaBulatova, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały sos do mięsa pieczonego

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto z jagodami i budyniem - pyszny deser do kawy

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju

Czytaj więcej >
kotlety mielone z piekarnika

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina

Czytaj więcej >
Zupa ogórkowa

Przepisy

Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

Czytaj więcej >
Gołąbki wg. Magdy Gessler

Przepisy

Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

Czytaj więcej >