Surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Cały sekret tkwi w 1 dodatku
Pomysł na szybką, prostą ale bardzo aromatyczną surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę jak z chińskiej restauracji. Biała kapusta, marchewka i ocet ryżowy są połączeniem, którego musisz spróbować. Gotowa surówka nie ma sobie równych.
Sekretem surówki jak z chińskiej restauracji jest zalewa, którą przygotowujemy z kilku składników: oleju, cukru, soli i octu ryżowego. Ocet jest kluczowym dodatkiem. Zalewa po przestudzeniu będzie bardzo aromatyczna. Nie będzie cierpka i kwaśna w smaku. Będzie idealnie wyważona.
Jeśli lubisz pikantne dania, do gotującej się zalewy dodaj posiekaną, ostrą papryczkę. Zalewę koniecznie ostudź i dopiero wtedy wymieszaj z poszatkowaną kapustą, marchewką i czosnkiem. Surówka jak z chińskiej restauracji nabierze aromatu, kiedy wstawisz ją na godzinę do lodówki.
Surówkę jak z chińskiej restauracji podasz do każdego dania głównego. Będzie świetnie łączyć się z duszonym i smażonym mięsem i warzywami w panierce. Podaj ją np. do placków kukurydzianych, kurczaka teriyaki, czy pieczonej ryby. Surówka będzie również pyszną przekąską w ciągu dnia.
Surówka z białej kapusty z marchewką i aromatyczną zalewą
Składniki:
-
biała kapusta
-
2 marchewki
-
4 ząbki czosnku
-
szczypiorek
Składniki na zalewę:
-
szklanka octu ryżowego
-
szklanka białego cukru
-
pół szklanki oleju rzepakowego
-
łyżeczka soli
Jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji?
Kapustę poszatkuj i zetrzyj na tarce marchewkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotowane warzywa wymieszaj w misce. Przygotuj zalewę: do rondelka wsyp cukier, sól, wlej olej i ocet. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, odstaw do ostudzenia.
Zimną zalewę wlej do warzyw, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Surówkę oprósz posiekanym szczypiorkiem, smacznego.
Do obiadu przygotuj również wyśmienitą surówkę colesław oraz surówkę z kiszonej kapusty . Pełne smaku dodatki do dań głównych zachwycą każdego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Oj dostało się Bosackiej. A radziła tylko w sprawie zakupów i oszczędzania
-
Sos z kiszonych ogórków. Pasuje nie tylko do obiadowych mięs
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama