Sos z kiszonych ogórków. Pasuje nie tylko do obiadowych mięs
Sos z kiszonych ogórków jest niezwykle smaczny i prosty do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs. Nada im charakteru i wyrazistego, kwaskowego smaku. Jeśli jeszcze go nie znacie, koniecznie musicie spróbować.
Prosty patent na przygotowany na bazie nabiału i ogórków kiszonych sos spodoba się osobom szukającym urozmacienia w kuchni. Z powodzeniem można go podać do wszelkich mięs pieczonych, pasztetów czy wędlin — będzie pasował zdecydowanie lepiej niż fermentowany produkt serwowany solo, prosto z zalewy.
Przepis na pyszny sos z kiszonych ogórków
Składniki:
4 kiszone ogórki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
100 ml śmietanki 30%
300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić znakomity sos do mięs? Postawcie na ogórki kiszone
Zaczynamy od sporządzenia białej zasmażki z mąki i masła. Podsmażoną mąkę zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gdy całość zgęstnieje, dodajemy śmietankę i starannie ją rozprowadzamy.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach i delikatnie odciskamy je z soku. Wrzucamy warzywo do mieszanki na patelni. Na koniec powstały sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do wybranych mięs.
Wskazówka: jeśli potrzebujecie więcej informacji na temat przygotowywania zasmażki, zerknijcie do naszego materiału ze wskazówkami. Z nimi już na pewno wam się uda.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie kiszonych ogórków. Z warzywa można przygotować nie tylko kwaśną zupę na ciepło, ale też świetną kanapkową pastę, której smak świetnie koresponduje z chlebem z ziarnami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chodakowska robi pieczoną owsiankę. Jest prosta, sycąca i bardzo zdrowa
Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama