Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos z kiszonych ogórków. Pasuje nie tylko do obiadowych mięs

Sos z kiszonych ogórków. Pasuje nie tylko do obiadowych mięs

Sos z kiszonych ogórków
Screen z filmu na kanale YouTube SmakowiteDania; canva/4kodiak

Sos z kiszonych ogórków jest niezwykle smaczny i prosty do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs. Nada im charakteru i wyrazistego, kwaskowego smaku. Jeśli jeszcze go nie znacie, koniecznie musicie spróbować.

Prosty patent na przygotowany na bazie nabiału i ogórków kiszonych sos spodoba się osobom szukającym urozmacienia w kuchni. Z powodzeniem można go podać do wszelkich mięs pieczonych, pasztetów czy wędlin — będzie pasował zdecydowanie lepiej niż fermentowany produkt serwowany solo, prosto z zalewy.

Przepis na pyszny sos z kiszonych ogórków

Składniki:

  • 4 kiszone ogórki

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić znakomity sos do mięs? Postawcie na ogórki kiszone

Zaczynamy od sporządzenia białej zasmażki z mąki i masła. Podsmażoną mąkę zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gdy całość zgęstnieje, dodajemy śmietankę i starannie ją rozprowadzamy.

Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach i delikatnie odciskamy je z soku. Wrzucamy warzywo do mieszanki na patelni. Na koniec powstały sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do wybranych mięs.

Wskazówka: jeśli potrzebujecie więcej informacji na temat przygotowywania zasmażki, zerknijcie do naszego materiału ze wskazówkami. Z nimi już na pewno wam się uda.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie kiszonych ogórków. Z warzywa można przygotować nie tylko kwaśną zupę na ciepło, ale też świetną kanapkową pastę, której smak świetnie koresponduje z chlebem z ziarnami.

Sos z ogórków kiszonych bije na głowę greckie tzatziki
canva/lenazap

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: