Smakosze.pl Przepisy Surówka lepsza niż z restauracji. Wszystko dzięki oryginalnemu połączeniu składników
canva/frederique wacquier

Surówka lepsza niż z restauracji. Wszystko dzięki oryginalnemu połączeniu składników

1 stycznia 2023

Surówka z cykorii będzie lepsza niż niejeden rarytas z restauracji. Ma niesamowity smak, a swój charakter zawdzięcza połączeniu z sosem na bazie śmietany. Kompozytcja będzie idealna do dań miesnych. Musicie spróbować- wasza rodzina ja pokocha. Smaczna surówka jest istotnym elementem drugiego dania. Tym razem proponujemy wam nietuzinkową kompozycję cykorii, jabłka i orzechów. Składniki doprawione pełnym charakteru, lecz bazującym na prostych produktach sosem z udziałem śmietany, skuszą nawet wybrednych. Warto skosztować.

Przepis na pyszną surówkę z cykorii

Składniki:

  • 4 średniej wielkości cykorie

  • 3 małe jabłka o słodkim smaku

  • 75 g orzechów włoskich

  • sok z cytryny

  • szczypiorek do podania (opcjonalnie)

Składniki na sos:

  • 10 g ulubionej musztardy

  • 15 ml octu jabłkowego

  • 150 ml śmietany 30%

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować surówkę z cykorii? Będzie lepsza niż niejedna z restauracji

Cykorie pozbawiamy zewnętrznych liści i dokładnie płuczemy. Osuszamy ją. Dokładnie wykrawamy głąby, a następnie tniemy na mniejsze kawałki. Jabłka również myjemy, obieramy je ze skórki.

Owoce dzielimy na ćwiartki, przy okazji usuwając gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, by zachowały ładny wygląd i nie ściemniały. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni.

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Surówkę z cykorii polewamy sosem sporządzonym według poniższej instrukcji. Posypujemy szczypiorkiem, jeśli mamy ochotę. Smacznego.

Jak przygotować sos do surówki z cykorii?

Śmietanę, musztardę i ocet umieszczamy w pojemniku blendera. Starannie łączymy je ze sobą, miksując około 2 minut.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite surówki. Koniecznie przetestujcie prostą i pełną charakteru kompozycję z porem . Być może spodoba wam się także surówka niczym z chińskiej restauracji .

Surówka z cykorii jest pyszna
canva/barmalini

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy