Smakosze.pl

canva/MSPhotographic

Wyjątkowa surówka jak z chińskiej restauracji. Kilka chwil, a rodzina oniemieje z zachwytu

29 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Domowa surówka jak z chińskiej restauracji zachwyci każdego miłośnika orientalnej kuchni. Jest lekka, pożywna, zdrowa, a zalewa na bazie oleju, octu ryżowego i cukru nadaje jej genialnego aromatu.

Jeśli szukasz pomysłu na prostą, ale pyszną surówkę, która odczaruje każdą potrawę, to surówka jak z chińskiej restauracji jest właśnie dla Ciebie. Poszatkowane warzywa w nowej odsłonie to absolutny hit.

Surówka jak z chińskiej restauracji złożona jest z kliku podstawowych składników. Kiełki fasoli mung kupimy również w każdym markecie i sklepach z kuchniami świata. Surówka przygotowana z kapusty, papryki, ogórka, marchewki i zalewy jest prosta w przygotowaniu i przede wszystkim pyszna.

Surówkę jak z chińskiej restauracji możemy podać nie tylko do obiadów z orientalną nutą. Będzie smakować wyśmienicie podana z kotletami schabowymi, pieczenią, a także szaszłykami drobiowymi i każdym, innymi daniem, również wegetariańskim.

Surówka jak z chińskiej restauracji. Sekretem jest aromatyczna zalewa

Składniki:
  • pół główki kapusty białej

  • duża marchew

  • papryka czerwona

  • garść kiełków fasoli mung

  • zielony ogórek

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Składniki na zalewę:
  • 1/4 szklanki octu ryżowego

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki oleju

  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić wyjątkową surówkę jak z chińskiej restauracji?

Do garnka wsyp cukier, sól, wlej olej i ocet, zagotuj i ostudź. W tym czasie poszatkuj kapustę, pokrój w słupki marchewkę, paprykę, przeciśnij przez praskę czosnek.

Pokrojone warzywa przełóż do miski, zalej zalewą, dodaj posiekane zioła, wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przygotuj również smażony ryż z wołowiną oraz placki z kukurydzy przepisu Roberta Makłowicza, smacznego.

Kiełki fasoli mung
canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Pani M na YouTube

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]