Smakosze.pl
surówka z kapusty

canva/MSPhotographic

Wyjątkowa surówka jak z chińskiej restauracji. Kilka chwil, a rodzina oniemieje z zachwytu

29 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Domowa surówka jak z chińskiej restauracji zachwyci każdego miłośnika orientalnej kuchni. Jest lekka, pożywna, zdrowa, a zalewa na bazie oleju, octu ryżowego i cukru nadaje jej genialnego aromatu.

Jeśli szukasz pomysłu na prostą, ale pyszną surówkę, która odczaruje każdą potrawę, to surówka jak z chińskiej restauracji jest właśnie dla Ciebie. Poszatkowane warzywa w nowej odsłonie to absolutny hit.

Tarta z cukinią i serem feta. Lekki i pyszny obiad w sam raz na upały

Tarta z cukinią i serem feta. Lekki i pyszny obiad w sam raz na upały

CZYTAJ DALEJ

Surówka jak z chińskiej restauracji złożona jest z kliku podstawowych składników. Kiełki fasoli mung kupimy również w każdym markecie i sklepach z kuchniami świata. Surówka przygotowana z kapusty, papryki, ogórka, marchewki i zalewy jest prosta w przygotowaniu i przede wszystkim pyszna.

Surówkę jak z chińskiej restauracji możemy podać nie tylko do obiadów z orientalną nutą. Będzie smakować wyśmienicie podana z kotletami schabowymi, pieczenią, a także szaszłykami drobiowymi i każdym, innymi daniem, również wegetariańskim.

Surówka jak z chińskiej restauracji. Sekretem jest aromatyczna zalewa

Składniki:

  • pół główki kapusty białej

  • duża marchew

  • papryka czerwona

  • garść kiełków fasoli mung

  • zielony ogórek

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Składniki na zalewę:

  • 1/4 szklanki octu ryżowego

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki oleju

  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić wyjątkową surówkę jak z chińskiej restauracji?

Do garnka wsyp cukier, sól, wlej olej i ocet, zagotuj i ostudź. W tym czasie poszatkuj kapustę, pokrój w słupki marchewkę, paprykę, przeciśnij przez praskę czosnek.

Pokrojone warzywa przełóż do miski, zalej zalewą, dodaj posiekane zioła, wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przygotuj również smażony ryż z wołowiną oraz placki z kukurydzy przepisu Roberta Makłowicza, smacznego.

Kiełki fasoli mung

canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Pani M na YouTube




Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >