Wyjątkowa surówka jak z chińskiej restauracji. Kilka chwil, a rodzina oniemieje z zachwytu
Domowa surówka jak z chińskiej restauracji zachwyci każdego miłośnika orientalnej kuchni. Jest lekka, pożywna, zdrowa, a zalewa na bazie oleju, octu ryżowego i cukru nadaje jej genialnego aromatu.
Jeśli szukasz pomysłu na prostą, ale pyszną surówkę, która odczaruje każdą potrawę, to surówka jak z chińskiej restauracji jest właśnie dla Ciebie. Poszatkowane warzywa w nowej odsłonie to absolutny hit.
Surówka jak z chińskiej restauracji złożona jest z kliku podstawowych składników. Kiełki fasoli mung kupimy również w każdym markecie i sklepach z kuchniami świata. Surówka przygotowana z kapusty, papryki, ogórka, marchewki i zalewy jest prosta w przygotowaniu i przede wszystkim pyszna.
Surówkę jak z chińskiej restauracji możemy podać nie tylko do obiadów z orientalną nutą. Będzie smakować wyśmienicie podana z kotletami schabowymi, pieczenią, a także szaszłykami drobiowymi i każdym, innymi daniem, również wegetariańskim.
Surówka jak z chińskiej restauracji. Sekretem jest aromatyczna zalewa
Składniki:
pół główki kapusty białej
duża marchew
papryka czerwona
garść kiełków fasoli mung
zielony ogórek
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Składniki na zalewę:
1/4 szklanki octu ryżowego
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
pół łyżeczki soli
Jak zrobić wyjątkową surówkę jak z chińskiej restauracji?
Do garnka wsyp cukier, sól, wlej olej i ocet, zagotuj i ostudź. W tym czasie poszatkuj kapustę, pokrój w słupki marchewkę, paprykę, przeciśnij przez praskę czosnek.
Pokrojone warzywa przełóż do miski, zalej zalewą, dodaj posiekane zioła, wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na 2 godziny.
Przygotuj również smażony ryż z wołowiną oraz placki z kukurydzy przepisu Roberta Makłowicza, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze domowe lody jagodowe bez cukru. Smak wakacji w lekkiej odsłonie
Przepyszne kotlety z żółtego sera. Pomysł na prosty obiad bez mięsa
Źródło: Pani M na YouTube