Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.12.2021 01:00

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
canva/PingPongCat

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Świetnie łączy się zarówno z drobiem, jak i schabem, karkówką, wołowiną. Surówka jest lekka i ma wyjątkowy smak, który zawdzięcza słodkim, suszonym śliwkom i kwaśnemu jabłku. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty do obiadu.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i suszonymi śliwkami to jedna z moich ulubionych surówek obiadowych. Przełamanie słodyczy, lekkiej ostrości i kwaśnego jabłka sprawiają, że potrawę można jeść niemal codziennie i nigdy się nie znudzi. Surówkę dopraw majonezem lub gęstym jogurtem, jeśli chcesz, aby była lżejsza.

Surówka idealnie pasuje do kurczaka pieczonego z ziemniakami, karkówki, pieczonego schabu. Dobrze łączy się również się z pyzami z mięsem i roladami wołowymi. Surówkę z czerwonej kapusty skrop sokiem z cytryny, aby przełamać smaki. Sok opóźni również proces ciemnienia jabłka, które cały czas będzie wyglądać bardzo apetycznie.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1/4 małej główki czerwonej kapusty

  • jabłko

  • mały por

  • 4 suszone śliwki

  • łyżka majonezu

  • łyżka oliwy

  • łyżeczka cukru

  • łyżeczka soku z cytryny

  • sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem?

Kapustę drobno poszatkuj i posyp cukrem. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłko, posiekaj por, pokrój drobno śliwki. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny, dodaj majonez, oliwę, dokładnie wymieszaj.

Czerwone jabłka

Dopraw do smaku solą, pieprzem. Surówkę przed podaniem wstaw do lodówki, aby się schłodziła. Podawaj z mięsem pieczonym lub smażonym.