Smakosze.pl Przepisy Surówka z kiszonej, czerwonej kapusty ze słodkim dodatkiem
canva/AmalliaEka

Surówka z kiszonej, czerwonej kapusty ze słodkim dodatkiem

17 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli chcecie zadbać o swoje zdrowie, jedźcie surówki. A jeśli zależy wam na tym, by były wyjątkowo wartościowe, dodawajcie do nich kiszonki. Dziś proponujemy wam surówkę z kiszonej, czerwonej kapusty. Ma piękny kolor i bardzo apetycznie wygląda w salaterce. A smakuje, że palce lizać.

Biała kiszona kapusta jest u nas bardzo popularnym produktem. Czerwona kiszona kapusta jest zaś rzadkością. A szkoda, bo jest jeszcze bardziej zdrowa niż kapusta biała. Ta kiszonka doskonale nadaje się na surówki, ponieważ doskonale smakuje i zachowuje swoje pełne walory odżywcze.

Czerwona kapusta bardzo lubi słodkie dodatki. Można więc do niej przygotować sos z dodatkiem miodu. Jej smak warto zaś zaostrzyć, dorzucając trochę posiekanej cebuli. Do wyboru macie cebulę białą, żółtą i czerwoną. Biała jest najłagodniejsza w smaku, żółta najostrzejsza.

Surówka z kiszonej, czerwonej kapusty

Składniki:

  • 40 dag kiszonej, czerwonej kapusty

  • 1 słodkie jabłko

  • mała cebulka

  • 1 łyżeczka płynnego miodu

  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie surówki

Kapustę posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulkę obierz, pokrój w małą kostkę. Jabłko i cebulkę dodaj do kapusty.

Do surówki dodaj miód i olej, całość dokładnie wymieszaj. Surówkę wstaw na 15 minut do lodówki, by smaki się przegryzły.

Wskazówka: Do tej surówki możesz też dodać garść namoczonych rodzynek lub kilka posiekanych orzechów włoskich.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne surówki. Sprawdź, jak przygotować surówkę z białej kapusty , a także jak zrobić surówkę z marchewki i chrzanu .

czerwona kapusta
czerwona kapusta

Źródło zdjęcia: canva/samantha folland

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jagodzianka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy