Smakosze.pl Porady Surówka z marchewki jak z restauracji
canva/Tatiana Volgutova

Surówka z marchewki jak z restauracji

20 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Surówka z marchewki to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Pasuje do dań z mięs, drobiu i ryb. Możesz ją przygotować na kilka sposobów. Zobacz jak zrobić surówkę z marchewki, która będzie smakować jak z restauracji.

Surówkę z marchewki znamy od dziecka. Najpierw podawano nam marchewkę wymieszaną ze startym jabłkiem, potem przyszła pora i na ostrzejsze połączenia. Niezależnie od tego, co dodamy do startej marchewki, otrzymamy jednak wartościową i smaczną surówkę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z marchewki jak z restauracji

Najsmaczniejsza surówka z marchewki powinna mieć odpowiednią wilgotność. Sucha, starta marchewka po prostu nie smakuje. Oczywiście wpływa na to soczystość samego warzywa, ale są sposoby, by nawet z lekko wiórowatej marchewki przygotować pyszną surówkę.

Jeśli zetrzesz mało soczystą marchewkę, zawsze możesz ją skropić wodą lub wodą z dodatkiem cukru, a nawet soku z cytryny. Od razu będzie smaczniejsza. Poza tym sos dodawany do surówki, śmietana czy jogurt także dodadzą całości soczystości.

Pomysły na surówkę z marchewki

Surówka z marchewki i pora: 3 marchewki i 1 jabłko obierz, zetrzyj na tarce. Dodaj drobno pokrojony por, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami jogurtu naturalnego.

Surówka z marchewki i kapusty pekińskiej: pół kapusty pekińskiej posiekaj, dodaj pokrojoną w kostkę małą cebulkę i startą marchewkę, dopraw solą, pieprzem i cukrem. 3 łyżki oliwy z oliwek wymieszaj z łyżeczką soku z cytryny, sosem polej surówkę, wymieszaj.

Surówka z marchewki z chrzanem: 3 marchewki zetrzyj na małych oczkach, dodaj starte jabłko oraz 2 łyżeczki startego chrzanu. Surówkę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Wymieszaj z 3 łyżkami śmietany.

Surówka z marchewki ze słonecznikiem: 3 marchewki zetrzyj na małych oczkach, dodaj 2 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. 3 łyżki pestek słonecznika podpraż na suchej patelni, dodaj do marchewki. Dopraw solą, cukrem i pieprzem, wymieszaj z 3 łyżkami oliwy.

obiad z surówką z marchewki
obiad z surówką z marchewki

Źródło zdjęcia: canva/OksanaKiian

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ofeminin

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy