Smakosze.pl Przepisy Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/piotr_malczyk, Getty Images

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

27 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Święta coraz bliżej, więc w wielu kuchniach gospodynie zabierają się za robienie typowych dla tego okresu potraw. Jedną z nich są świąteczne pierniczki - tym razem prezentujemy recepturę siostry Anastazji. Przepis na jej słodkie ciasteczka jest banalnie prosty, a pierniczki im dłużej poleżą w zamkniętym pojemniku, tym zrobią się bardziej kruche.

Świąteczne pierniczki są nie tylko smacznym wyrobem cukierniczym, którym można zajadać się przez cały rok. Jeśli ładnie się je ozdobi, pierniczki mogą grać rolę ozdób na choince czy stole wigilijnym. Warto do przyozdobienia poprosić kogoś o dobrych zdolnościach artystycznych, aby ciastka wyglądały obłędnie.

Dodatkowym atutem pierniczków siostry Anastazji jest obłędny zapach, jaki wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia. Duża ilość korzennych przypraw sprawia, że w całym mieszkaniu przepięknie pachnie świętami.

Przepis na pierniczki siostry Anastazji

Składniki:

  • 300 g miodu

  • 1 kg mąki

  • 2 jajka

  • 2 żółtka

  • 300 g cukru

  • 100 g masła

  • 100 g smalcu

  • 100 g margaryny

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 torebka przyprawy do piernika

Zacznij od wlania miodu do garnka i podgrzania go z przyprawą do piernika. Dodaj gorący miód do mąki i dokładnie wymieszaj. W osobnym garnku wykonaj karmel podgrzewając i roztapiając 150 g cukru. Do mąki i miodu dodaj karmel, sodę, oraz ubite na gładką masę jajka z żółtkami.

Wyrób ciasto i wlej do niego ostudzony roztopiony tłuszcz. Ponownie wyrób ciasto i schowaj je do lodówki na całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj z niego różne kształty pierniczków.

W kolejnej miseczce przygotuj lukier, łącząc mleko z cukrem pudrem. Pierniczki rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Po upieczeniu ozdób ciastka lukrem.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domową chałkę. Ten tekst wyjawia prosty przepis na domową chałkę.

Pierniczki

Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy