Świąteczny makowiec z niespodzianką. Inny niż wszystkie, ale jaki smaczny
Warto czasem zaeksperymentować z tradycyjnymi przepisami. Z tej właśnie przyczyny powstała receptura na niezwykły świąteczny makowiec. Masa makowa z dodatkiem soczystych jabłek wprost rozpływa się w ustach. Każdy poprosi o dokładkę tego niebanalnego ciasta.
Wierzch świątecznego makowca pokrywa smakowita kruszonka. Dzięki zawartości mączki orzechowej, ciasto roztacza nieziemski wręcz aromat. Mączkę tę z łatwością przygotujesz w domu z pomocą blendera lub młynka do kawy. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Przepis na obłędny świąteczny makowiec
Składniki:
-
2 żółtka
-
4 białka
-
3 łyżki cukru
-
2/3 kostki masła
-
900 g masy makowej
-
4 łyżki kaszy manny
-
4 łyżki mąki tortowej
-
3 garście rodzynek
-
4-5 jabłek
-
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
-
200 g ulubionych orzechów
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 kostka masła
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 żółtka
-
1 szklanka cukru
Niezwykły świąteczny makowiec z jabłkami krok po kroku
Orzechy do świątecznego makowca drobno zmiel na mączkę . W dużej misce wymieszaj je razem z mąką i proszkiem do pieczenia . Dodaj masło, cukier, a następnie połącz składniki . Na sam koniec dodaj żółtka i zagnieć ze składników kruszonkę za pomocą dłoni .
3/4 ilości kruszonki do świątecznego makowca wyłóż na dno blachy pokrytej papierem do pieczenia . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10-15 minut . Upieczony spód odstaw do ostygnięcia .
Przygotuj masę do świątecznego makowca . Mąkę wymieszaj z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce . Przygotowane owoce wymieszaj z rodzynkami. Białka jaj ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli .
Żółtka jaj utrzyj w dużej misce z cukrem , pod koniec ubijania dodaj do składników roztopione masło. Do tak powstałej masy zacznij stopniowo dodawać mak , cały czas mieszając. Następnie dołóż również mąkę z kaszą manną, oraz jabłka z rodzynkami . Na koniec delikatnie wymieszaj całość z ubitą pianą z białek .
Na wystudzony spód świątecznego makowca wyłóż równomiernie przygotowaną masę . Na wierzchu posyp ją pozostałą częścią kruszonki . Ciasto piecz przez 50-60 minut w temperaturze 167 stopni . Przed podaniem odstaw do ostudzenia i udekoruj cukrem pudrem . Sprawdź co zrobić, aby makowiec nie pękał podczas pieczenia . Aromatyczny makowiec bez jajek to prawdziwy świąteczny hit .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Koniecznie dolej go do farszu na gołąbki. Wyjdzie idealnie soczysty
-
Surówka"Zachciewajka" lepsza niż z restauracji. Idealna do każdego drugiego dania
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama