Smakosze.pl Przepisy Świąteczny makowiec z niespodzianką. Inny niż wszystkie, ale jaki smaczny
Canva / afro

Świąteczny makowiec z niespodzianką. Inny niż wszystkie, ale jaki smaczny

7 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Warto czasem zaeksperymentować z tradycyjnymi przepisami. Z tej właśnie przyczyny powstała receptura na niezwykły świąteczny makowiec. Masa makowa z dodatkiem soczystych jabłek wprost rozpływa się w ustach. Każdy poprosi o dokładkę tego niebanalnego ciasta.

Wierzch świątecznego makowca pokrywa smakowita kruszonka. Dzięki zawartości mączki orzechowej, ciasto roztacza nieziemski wręcz aromat. Mączkę tę z łatwością przygotujesz w domu z pomocą blendera lub młynka do kawy. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.

Przepis na obłędny świąteczny makowiec

Składniki:

  • 2 żółtka

  • 4 białka

  • 3 łyżki cukru

  • 2/3 kostki masła

  • 900 g masy makowej

  • 4 łyżki kaszy manny

  • 4 łyżki mąki tortowej

  • 3 garście rodzynek

  • 4-5 jabłek

  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 200 g ulubionych orzechów

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 kostka masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 żółtka

  • 1 szklanka cukru

Niezwykły świąteczny makowiec z jabłkami krok po kroku

Orzechy do świątecznego makowca drobno zmiel na mączkę . W dużej misce wymieszaj je razem z mąką i proszkiem do pieczenia . Dodaj masło, cukier, a następnie połącz składniki . Na sam koniec dodaj żółtka i zagnieć ze składników kruszonkę za pomocą dłoni .

3/4 ilości kruszonki do świątecznego makowca wyłóż na dno blachy pokrytej papierem do pieczenia . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10-15 minut . Upieczony spód odstaw do ostygnięcia .

Przygotuj masę do świątecznego makowca . Mąkę wymieszaj z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce . Przygotowane owoce wymieszaj z rodzynkami. Białka jaj ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli .

Żółtka jaj utrzyj w dużej misce z cukrem , pod koniec ubijania dodaj do składników roztopione masło. Do tak powstałej masy zacznij stopniowo dodawać mak , cały czas mieszając. Następnie dołóż również mąkę z kaszą manną, oraz jabłka z rodzynkami . Na koniec delikatnie wymieszaj całość z ubitą pianą z białek .

Na wystudzony spód świątecznego makowca wyłóż równomiernie przygotowaną masę . Na wierzchu posyp ją pozostałą częścią kruszonki . Ciasto piecz przez 50-60 minut w temperaturze 167 stopni . Przed podaniem odstaw do ostudzenia i udekoruj cukrem pudrem . Sprawdź co zrobić, aby makowiec nie pękał podczas pieczenia . Aromatyczny makowiec bez jajek to prawdziwy świąteczny hit .

Canva / Gajus
Canva / Gajus

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy