Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koniecznie dolej go do farszu na gołąbki. Wyjdzie idealnie soczysty

Koniecznie dolej go do farszu na gołąbki. Wyjdzie idealnie soczysty

Soczysty farsz na gołąbki
canva/egiss

Farsz na gołąbki powinien być soczysty i delikatny. Uzyskanie właściwych rezultatów nie będzie trudne, jeśli do składników na nadzienie dodamy nieco bulionu warzywnego lub mięsnego. Aromatyczny płyn nada masie odpowiedniej konsystencji i sprawi, że nie wysuszy się podczas gotowania. Spróbujecie?

Gołąbki z mięsno-ryżowym farszem czasami wychodzą suche. Kulinarnej katastrofie można w łatwy sposób zapobiec. Wystarczy zawczasu przygotować ciepły bulion warzywny lub mięsny i wlać go do masy jeszcze przed uformowaniem kapuścianych sakiewek. Po przyrządzeniu będą niesamowicie delikatne.

Przepis na soczysty farsz na gołąbki

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 100 g suchego ryżu

  • 2 średnie cebule

  • 150 ml bulionu

  • sól i pieprz ilości do smaku

Jak zrobić farsz do gołąbków? Dodajcie bulionu, a będzie soczysty

Zaczynamy od ugotowania opłukanego ryżu w osolonym wrzątku. Studzimy go. Mięso mielone umieszczamy w misce i łączymy je z posiekaną cebulą. Dodajemy miękkie i chłodne ziarno, po czym wlewamy nieco ponad pół szklanki dowolnego bulionu.

Mieszamy i doprawiamy masę wedle uznania solą i pieprzem. Gotowy farsz na gołąbki zawijamy w zmiękczone liście kapusty i gotujemy 45-60 minut w dodatkowej porcji bulionu o objętości około 1 litra. Pd koniec możemy dodać 500-600 ml przecieru pomidorowego.

Wskazówka: jeśli chcecie, by nadzienie było również zwarte, możecie dodać do niego jajko. Pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki farszu muszą być ostudzone. W przeciwnym wypadku kurzy nabiał zetnie się i nie spełni swojej funkcji.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne gołąbki. Polecamy znakomitą mazurską wersję z ziemniakami i kaszą gryczaną. Być może skusi was jarska odsłona z czerwoną soczewicą, pieczarkami i fetą.

Farsz na gołąbki musi być soczysty
canva/smpics

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: