Święciliśmy go w bukiecie na Zielnej, można zrobić z niego napar. To najcenniejsze zioło o tej porze roku
Wrotycz jest popularnym ziołem, który rośnie na polach i łąkach. 15 sierpnia katolicy często wkładają go do bukietu z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej, dawniej przypisywano mu magiczne właściwości. Niezależnie od naszych przekonań, warto zwrócić uwagę na to niezwykłe zioło. Ma wiele cennych właściwości.
Wrotycz zachwyca zaletami
Wrotycz kwitnie od lipca do września. Niektórzy uważają go za chwast. Często rośnie na polach, łąkach lub nieużytkach. Zupełnie niesłusznie zapomnieliśmy o jego wyjątkowych zaletach. Jest to jedno z najcenniejszych ziół. Dawniej przypisywano mu magiczne działanie, dziś skupiamy się na tym “przyziemnym”, ale nie mniej wartościowym.
Z rośliny możemy przygotować m.in. napar, który wzmocni naszą odporność. Warto go pić szczególnie w okresie jesienno - zimowym. W rotycz ma także korzystny wpływ na naszą mikroflorę jelitową. Sporo się mówi również o jego działaniu przeciwpasożytnicznym . Dodatkowo ma pozytywny wpływ na żołądek. Poniżej zdradzamy jak przyrządzić ten cenny napój.
Jak przyrządzić napar z wrotyczu?
Napar z wrotyczu ma zbawienne działanie na naszą odporność. Do jego przygotowania możemy użyć zarówno suszonych jak i świeżych ziół.
Sposób wykonania naparu z wrotycza
Zalej 3 łyżki suszu lub świeżych ziół 2 szklankami wrzątku, a następnie odstaw je na pół godziny pod przykryciem. Po odcedzeniu napar nadaje się do wypicia.
Jeśli leczysz się na choroby przewlekłe koniecznie skonsultuj się z lekarzem, czy napar z wrotyczu jest dla Ciebie bezpieczny. Mamy jednak dobrą wiadomość. Nawet jeśli nie jest on wskazany, w dalszym ciągu możesz go zrobić i wykorzystać w zupełnie inny sposób. Mało kto zna tą właściwość naparu z wrotyczu.
Napar z wrotyczu odstrasza owady
Wrotycz rozwiązuje jeden z najczęstszych letnich problemów. Skutecznie odstrasza owady . Dzięki naparowi komary, kleszcze oraz meszki będą nas omijać szerokim łukiem. Musimy tylko posmarować nim skórę tuż przed wyjściem z domu np. do lasu.
Obecnie wrotycz wykorzystuje się głównie w zielarstwie. Robi się z niego cenne dla zdrowia napary, octy lub olejki. Mało kto wie, że w dawnych czasach był on również wykorzystywany w kuchni! Szczególnie przypadł do gustu Grekom. W okresie średniowiecza przyprawiano tam wrotyczem potrawy w okresie Wielkiego Postu, a na Wielkanoc zajadano się wrotyczowym ciastem . Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na napary z polskich ziół m.in. z rozmarynu oraz szałwii .