Smakosze.pl Przepisy Swoją sałatkę na Wielkanoc podam w takiej formie. Zwykła jarzynowa z salaterki nie ma do niej startu
YouTube/@swojskiejedzonko

Swoją sałatkę na Wielkanoc podam w takiej formie. Zwykła jarzynowa z salaterki nie ma do niej startu

28 lutego 2024

Sałatka pełna smaku i warstw zagości na moim stole wielkanocnym. Podam ją w zaskakującej formie, które urzeknie moich bliskich. Serwowanie jej w misce to u mnie przeżytek. Ta kolorowa sałatka cieszy oko i smakuje, że palce lizać.

Sałatka, która smakuje i wygląda

Czy już wiesz, co pysznego podasz na Wielkanoc? U mnie świątecznym hitem będzie sałatka pełna smaku, koloru i pysznych warstw. Ten przysmak zaskoczy wyglądem na stole i sprawi, że każdy chętnie sięgnie po tę wyjątkową sałatkę.

Robię ją z szynką, groszkiem konserwowym, a do tego na biszkopcie ze szpinaku i czosnku. Efekt jest doskonały, a sałatka jest dużo lepsza od tradycyjnej jarzynowej. Polecam każdemu przepis na ten kolorowy i warstwowy przysmak. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Swojskie jedzonko. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

sałatka jarzynowa.jpg
Canva / fpwing
Zjadł obiad u Rydzyka i poprosił o rachunek. Nie mógł uwierzyć, ile mu policzyli
Te pomidorki wyglądają jak małe cytrynki. Będą hitem tego lata

Jak zrobić sałatkę na biszkopcie ze szpinaku i czosnku?

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • ⅓ łyżeczki do pieczenia
  • 4 łyżki mąki
  • serek kanapkowy chrzanowy
  • 200 g szynki konserwowej
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pół słoika papryki konserwowej
  • 100 g sera żółtego
  • 5 jajek na twardo
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • szczypiorek

Przygotowanie sałatki zaczynamy od zrobienia biszkoptu szpinakowego. Do blendera dodajemy szpinak, olej, żółtka, sól i pieprz. Składniki blendujemy i ubijamy białka. Następnie wlewamy do białek masę szpinakową i dalej ubijamy.

Do masy szpinakowej wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę i mieszamy. Teraz do blachy (24x24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut . Na przestudzony biszkopt będziemy układać kolejne warstwy sałatki.

Sałatka na szpinakowym biszkopcie najlepsza na Wielkanoc

Biszkopt smarujemy serkiem kanapkowym chrzanowym. Posypujemy pokrojoną szynką konserwową, papryką konserwową i robimy sos. Mieszamy majonez z musztardą, chrzanem i pokrojonymi białkami. Układamy plastry żółtego sera i smarujemy przygotowanym sosem.

Na wierzch wykładamy groszek konserwowy i starte żółtka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy ją na kilka godzin do lodówki. Potem możemy ją już podawać. Sałatka zachwyca smakiem i wyjątkowym wyglądem. Sprawdź, czemu warto trzymać go w lodówce . Zdradzamy również sposób na wyjątkowo sycącą zupę .

sałatka
YouTube/@swojskiejedzonko

Źródło: YouTube/@swojskiejedzonko

Zdjęcia: screen YouTube/@swojskiejedzonko

Do swojej ogórkowej dodaję zawsze ten składnik. Sposób znam od babci, nie ma pyszniejszej zupy
Biedronka nie przestaje mącić z cenówkami. Cierpliwość klientów się kończy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy