Swoją sałatkę na Wielkanoc podam w takiej formie. Zwykła jarzynowa z salaterki nie ma do niej startu
Sałatka pełna smaku i warstw zagości na moim stole wielkanocnym. Podam ją w zaskakującej formie, które urzeknie moich bliskich. Serwowanie jej w misce to u mnie przeżytek. Ta kolorowa sałatka cieszy oko i smakuje, że palce lizać.
Sałatka, która smakuje i wygląda
Czy już wiesz, co pysznego podasz na Wielkanoc? U mnie świątecznym hitem będzie sałatka pełna smaku, koloru i pysznych warstw. Ten przysmak zaskoczy wyglądem na stole i sprawi, że każdy chętnie sięgnie po tę wyjątkową sałatkę.
Robię ją z szynką, groszkiem konserwowym, a do tego na biszkopcie ze szpinaku i czosnku. Efekt jest doskonały, a sałatka jest dużo lepsza od tradycyjnej jarzynowej. Polecam każdemu przepis na ten kolorowy i warstwowy przysmak. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Swojskie jedzonko. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić sałatkę na biszkopcie ze szpinaku i czosnku?
Składniki:
- 100 g świeżego szpinaku
- 4 łyżki oleju
- 3 żółtka
- sól
- pieprz
- ⅓ łyżeczki do pieczenia
- 4 łyżki mąki
- serek kanapkowy chrzanowy
- 200 g szynki konserwowej
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka chrzanu
- pół słoika papryki konserwowej
- 100 g sera żółtego
- 5 jajek na twardo
- 1 puszka groszku konserwowego
- szczypiorek
Przygotowanie sałatki zaczynamy od zrobienia biszkoptu szpinakowego. Do blendera dodajemy szpinak, olej, żółtka, sól i pieprz. Składniki blendujemy i ubijamy białka. Następnie wlewamy do białek masę szpinakową i dalej ubijamy.
Do masy szpinakowej wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę i mieszamy. Teraz do blachy (24x24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut . Na przestudzony biszkopt będziemy układać kolejne warstwy sałatki.
Sałatka na szpinakowym biszkopcie najlepsza na Wielkanoc
Biszkopt smarujemy serkiem kanapkowym chrzanowym. Posypujemy pokrojoną szynką konserwową, papryką konserwową i robimy sos. Mieszamy majonez z musztardą, chrzanem i pokrojonymi białkami. Układamy plastry żółtego sera i smarujemy przygotowanym sosem.
Na wierzch wykładamy groszek konserwowy i starte żółtka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy ją na kilka godzin do lodówki. Potem możemy ją już podawać. Sałatka zachwyca smakiem i wyjątkowym wyglądem. Sprawdź, czemu warto trzymać go w lodówce . Zdradzamy również sposób na wyjątkowo sycącą zupę .
Źródło: YouTube/@swojskiejedzonko
Zdjęcia: screen YouTube/@swojskiejedzonko