Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do swojej ogórkowej dodaję zawsze ten składnik. Sposób znam od babci, nie ma pyszniejszej zupy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.02.2024 10:57

Do swojej ogórkowej dodaję zawsze ten składnik. Sposób znam od babci, nie ma pyszniejszej zupy

zupa ogórkowa w garnku
Shutterstock / ambrozinio

Zupa ogórkowa to jeden z naszych smaków dzieciństwa i przy okazji nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. Czasem jednak nie do końca udaje się odtworzyć smaki, które znamy sprzed lat. Okazuje się, że nasze babcie miały sekret, o którym zapomnieliśmy. Wiele osób będzie nim zaskoczonych.

Zabielanie ogórkowej

Baza rosołowa, starte ogórki kiszone i woda ze słoika – proste składniki i proste przygotowanie dają pyszny efekt. Jednak nieodłącznym elementem, który stanowi o być albo nie być polskich zup, jest zabielanie ich.

Czynność, którą wykonujemy pod koniec gotowania, polega na dodaniu jakiegoś nabiałowego produktu, by zagęścić zupę i zmienić ją w bardziej jedwabisty płyn. Zazwyczaj używamy do tego śmietany. Nie bez powodu 12-procentowa wersja tego produktu opisana bywa jako przeznaczona do zup i sosów. Niektórzy w miejsce śmietany używają jogurtu.

zupa ogórkowa
fot. Canva
Biedronka nie przestaje mącić z cenówkami. Cierpliwość klientów się kończy Taka kawa to sekret zdrowia 100-latków. Piją ją wyłącznie na sposób włoski

Ogórkowa z maślanką

Jest jeszcze jedna tradycyjna polska metoda. Okazuje się, że wiele spośród naszych babć do zabielania śmietany używało maślanki. Ten kwaśny mleczny „odpad” z produkcji masła nadaje się do tego wyśmienicie i warto wypróbować przepis na zabielanie zupy ogórkowej właśnie śmietaną.

Składniki

  • 1,5 l bulionu na bazie drobiowej
  • 2-3 marchewki
  • ½ kg ziemniaków
  • Słoik ogórków kiszonych
  • Szklanka maślanki
  • Mały pęczek koperku
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Sól i pieprz

Przepis na zupę ogórkową zabieloną maślanką

Ziemniaki kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, a marchewkę przekrawamy wzdłuż i kroimy w plasterki. Marchew wrzucamy do bulionu razem z zielem angielskim i liściem laurowym i gotujemy ok. 15-20 minut na średnim ogniu. Dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. 

Kiedy ziemniaki będą miękkie, zmieniamy bulion w zupę ogórkową – dodajemy starte na tarce ogórki (ok. 10 szt.) i mniej więcej szklankę wody z ogórków – do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez kolejne 15 minut.

Do miski wlewamy maślankę i dodajemy łyżkę wazową gorącej zupy. Mieszamy, żeby zahartować płyn, w razie potrzeby dodając jeszcze trochę zupy. Kiedy oba składniki będą połączone w jednolitą masę, przelewamy ją do zupy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Wypróbuj też przepisy na placki ziemniaczane z nietypowym dodatkiem i doskonałą, rozgrzewającą soliankę.

zupa i ogórki
fot. Canva