Sycące i ekspresowe kotlety leniwe z piekarnika przyciągają same pochwały. Prościej się nie da
Zapraszamy na sycące i ekspresowe kotlety leniwe z piekarnika. Przyciągają same pochwały, bo są bardzo smaczne i nie da się ich prościej przygotować. Skorzystaj z naszego przepisu, a otrzymasz doskonały obiad bez pryskania tłuszczu, czyszczenia i pilnowania patelni.
Jak zwykle robicie kotlety mielone? Wyrabiacie mielone mięso z kilkoma dodatkami, formujecie kotlety, panierujecie i smażycie? Czas to zmienić i zastąpić smażenie pieczeniem. Będzie nie tylko zdrowiej, ale też prościej. Pieczonych mielonych nie trzeba bowiem specjalnie pilnować, w zasadzie robią się same.
Przepis na leniwe kotlety z piekarnika
Składniki:
-
50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-
5 dag wędzonego boczku
-
1 nieduża cebula
-
1 jajko
-
4-5 łyżek tartej bułki
-
ok. 100 ml mleka
-
1 ząbek czosnku
-
zioła prowansalskie
-
papryka słodka i ostra
-
sól, pieprz
-
1 łyżka oleju
Przygotowanie ekspresowych kotletów
Boczek pokrój w kostkę, wsyp na zimną patelnię, smaż, aż wytopi się część tłuszczu. Cebulę pokrój w kostkę, dodaj do boczku, smaż, aż boczek i cebula lekko się zrumienią. Wystudź.
Cebulę i boczek dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem, tartą bułką, mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Z mięsnej masy formuj w dłoniach nieduże kotlety. Ułóż je w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kotlety wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz je 20 minut. Po tym czasie obróć kotlety i piecz jeszcze 20-25 minut, aż lekko się zrumienią.
W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na kotlety mielone po grecku , a także na kotlety mielone z kiszoną kapustą .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora? Korzyści są ogromne
-
Ogórki po indyjsku budzą same zachwyty. Kluczowa jest wyjątkowa przyprawa
-
Obłędne leczo do słoików na zimę. Chwila wysiłków i obiad na zimę gotowy
Źródło: przyslijprzepis