Sycące krokiety bez zawijania. Choć skład zaskakuje, obiad wychodzi przedni
Krokiety bez zawijania przygotowane z żołądków drobiowych, pieczarek i kiszonej kapusty są niezwykle oryginalnym i smacznym daniem. Z pewnością skuszą się na nie miłośnicy podrobów i nowych smaków. Chrupiąca skórka i przepyszne wnętrze doskonale komponują się z domowym barszczem czerwonym.
Krokiety to danie, które zwykle przygotowujemy z mięsa z rosołu i usmażonych wcześniej naleśników. Tradycyjne krokiety są smaczne, ale bardzo czasochłonne. Dlatego proponujemy przygotować o wiele szybsze krokiety bez zawijania.
Przed przygotowywaniem krokietów dokładnie oczyść i umyj żołądki, następnie ugotuj je w wodzie do miękkości. Żołądki podsmaż z cebulą, pieczarkami i kapustą, a zyskają fantastyczny smak.
Krokiety bez zawijania z pieczarek, kapusty kiszonej i żołądków drobiowych
Składniki:
-
50 dag ugotowanych żołądków drobiowych
-
1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
-
30 dag kapusty kiszonej
-
15 dag pieczarek
-
1 duża cebula
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz
Dodatkowo:
-
mąka pszenna
-
bułka tarta
-
4 jajka
-
olej do smażenia
Jak zrobić niezwykłe krokiety bez zawijania?
Pokrój cebulę i pieczarki, następnie podsmaż je na oleju. Ugotowane żołądki pokrój na małe kawałki i przełóż na patelnię. Kapustę odsącz z wody i poszatkuj.
Gdy mięso zacznie się rumienić, na patelnię dodaj kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i smaż chwilę na małym ogniu przez kilka minut. Następnie wlej wywar lub rosół, przykryj i duś, aż kapusta będzie miękka.
Przygotowane składniki ostudź i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. 1/3 farszu zmiel w maszynce do mięsa i dodaj do reszty masy. Wbij 1 jajko, wsyp bułkę tartą w takiej ilości, żeby z masy uformować krokiety, wyrób masę.
Uformuj krokiety. Każdy obtocz kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż będą ze wszystkich stron rumiane. Krokiety podaj z domowym barszczem czerwonym . Przygotuj również krokiety ziemniaczane bez zawijania , są proste i pyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju
-
Niezawodny babciny przepis na pierogi leniwe. Zawsze dodaje do nich 2 łyżki tradycyjnego produktu
-
Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone
Źródło: smaker