Smakosze.pl Przepisy Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad
canva/arfo

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

10 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co dziś przygotować na obiad? A może sycące naleśniki ze szpinakiem? Nie zawierają ani grama mięsa, a są pożywne i smaczne. Idealne na główny posiłek w przyjemny, letni dzień. Możesz je obsmażyć na patelni lub zapiec w pysznym sosie. Doskonale nadają się do odgrzewania.

Lato to prawdziwa feeria smaków. Mamy do wyboru wiele sezonowych warzyw, które, aż proszą się, by wykorzystać je w kuchni. Można z nich robić nie tylko surówki i sałatki, ale też wyborne dania. Dziś namawiamy was do przygotowania obiadu ze szpinakiem w roli głównej. Będą to obiadowe naleśniki nadziewane szpinakowym farszem. Lekkie, smaczne i niedrogie.

Naleśniki ze szpinakiem na obiad

Składniki:

na ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 1 łyżka oleju

  • 1 szklanka mleka

  • ok. 1/2 szklanki wody gazowanej

na farsz:

  • ok. 75 dag świeżego szpinaku

  • 2 łyżki masła

  • 2 ząbki czosnku

  • 15 dag twarogu

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

oraz:

  • masło klarowane do obsmażenia

  • lub 10 dag sera mozzarella

Przygotowanie naleśników ze szpinakiem

Z podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Jeśli po tym czasie zrobi się zbyt gęste, rozrzedź je nieco wodą.

Na teflonowej patelni usmaż cienkie naleśniki. Układaj je w stosik na talerzu i przykryj drugim talerzem, by nie obeschły.

Na farsz usuń ogonki z liści szpinaku. Liście opłucz, umieść na durszlaku i przelej wrzątkiem, by zmniejszyła się ich objętość.

Na patelni rozpuść masło. Włóż sparzony szpinak i co jakiś czas mieszając, smaż go kilka minut. Dodaj posiekany czosnek i pokruszony twaróg, wymieszaj, podgrzej. Farsz dopraw.

Przygotowanym farszem smaruj naleśniki. Złóż je na cztery lub zroluj i obsmaż na patelni z masłem klarowanym. Naleśniki możesz też ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać startym serem i piec ok. 20 minut w 180 st. C.

Wskazówka:

Jeśli wolisz pożywniejszą wersję naleśników ze szpinakiem, możesz je zapiec w sosie beszamelowym lub pomidorowym.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na budyniowe naleśniki z serem , a także na naleśniki niczym pierogi ruskie .

szpinak
canva/Natalia Zakharova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy