Nieziemsko wyrośnięte, sycące placki ziemniaczane z dodatkiem kaszy manny
Placki ziemniaczane często stają się naszym awaryjnym obiadem. Dlatego dziś powiemy wam, jak zrobić nieziemsko wyrośnięte, sycące placki ziemniaczane z dodatkiem kaszy manny. Będą jeszcze bardziej pożywne i z powodzeniem zastąpią treściwe danie obiadowe.
Do przygotowania placków ziemniaczanych wystarczą ziemniaki, jajko i trochę mąki. Niektórzy dodają też do nich cebulę. Jednak warto wzbogacić je także w inne składniki, dzięki którym podniesie się wartość odżywcza tego dania.
My do ciasta na placki ziemniaczane dodamy dziś kaszę mannę, a także trochę boczku i żółtego sera. Składniki te wpłyną oczywiście nie tylko na pożywność tego dania, ale też na jego smak i konsystencję. Jeśli chcecie, tak przygotowane placki możecie zaserwować z sadzonym jajkiem.
Nieziemsko wyrośnięte, sycące placki ziemniaczane z dodatkiem kaszy manny
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1/2 szklanki kaszy manny
1 mała cebula
15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
10 dag żółtego sera
pieprz, majeranek
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj jajka, mąkę, dużą szczyptę soli i kaszę mannę. Wymieszaj.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni. Dodaj cebulę, smaż, aż zrobi się miękka, a całość lekko się zrumieni, przestudź.
Cebulę i boczek dodaj do ciasta na placki (nie wlewaj tłuszczu z patelni), wymieszaj. Patelnię ponownie rozgrzej, dodaj do niej więcej tłuszczu.
Na gorący tłuszcz łyżką kładź porcje ciasta i formuj z niego placki. Smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.
Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z sosem pomidorowym.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tradycyjne placki ziemniaczane, a także na dietetyczne placki ziemniaczane.
Źródło zdjęcia: canva/GSshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Obłędne gołąbki z ziemniakami i kaszą. Mazurski przepis nie ma sobie równych
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Zdradzamy niezawodne triki
Schabowy z kalafiora. Szybki i prosty obiad, który zachwyci każdego
Źródło: smaker