Sycący pasztet z warzyw po rosole
Często gotujesz rosół i wyrzucasz, pozostałe po nim warzywa? Nie rób tego więcej, tylko przygotuj z nich sycący pasztet. Jest naprawdę smaczny, wilgotny i delikatny. Nie ma też przy nim dużo pracy, bo wystarczy zmiksować składniki, dodać kilka składników i można piec.
Rosół gotujemy zwykle na dużej ilości mięsa i warzyw. Wiadomo, dzięki temu zyskuje pełny smak i doskonały aromat. Często jednak nie mamy ochoty na jedzenie gotowanego mięsa, więc przerabiamy je np. na farsz. To samo warto zrobić z warzywami po rosole. Są smaczne, bo nagotowane w esencjonalnym wywarze i naprawdę szkoda ich zmarnować.
Sycący pasztet z warzyw po rosole
Składniki:
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
kawałek selera
-
por
-
cebula
-
2 łyżki tartej bułki
-
1 duże jajko
-
gałka muszkatołowa
-
słodka mielona papryka
-
pieprz ziołowy
-
sól, pieprz
-
olej i tarta bułka do formy
Przygotowanie warzywnego pasztetu
Ugotowane warzywa z rosołu odsącz z wywaru, umieść w misce, zblenduj lub zmiksuj przy użyciu kuchennego robota.
Do powstałej masy dodaj tartą bułkę i jajko, wymieszaj. Pasztet dopraw do smaku gałką muszkatołową, papryką, pieprzem ziołowym, czarnym i solą.
Niedużą foremkę wysmaruj olejem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej warzywną masę, wyrównaj powierzchnię. Wierzch pasztetu możesz obsypać np. nasionami czarnuszki.
Pasztet wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu pasztet wystudź i krój na kanapki.
Na naszej stronie znajdziesz też wiele inspiracji na wykorzystanie mięsa po rosole. Zobacz, jak przygotować galaretkę z mięsa po rosole , a także jak zrobić z niego pyszne pulpety .
Źródło zdjęcia: canva/vikif
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: slodkiewariacje