Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pulpety z mięsa po rosole
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.10.2021 02:00

Pulpety z mięsa po rosole

Pulpety z mięsa po rosole
canva/YelenaYemchuk

Rosół gości na naszych stołach zwykle raz w tygodniu. Często nie mamy pomysłu co zrobić z mięsem, na którym się gotował. Dlatego przychodzimy wam z pomocą i podajemy przepis na pulpety z mięsa po rosole. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wy będziecie mieć obiad na następny dzień.

Pulpety zazwyczaj robi się z surowego mięsa. Kto jednak powiedział, że nie można ich zrobić z mięsa gotowanego? Różnica będzie głównie taka, że nasze pulpety nie będą wymagały długiego gotowania. A jest to raczej zaletą niż wadą.

Przepis na pulpety z mięsa po rosole

Składniki:

  • 40-50 dag mięsa po rosole, np. dwie ćwiartki z kurczaka

  • mała czerstwa bułka

  • 1,5 szklanki rosołu

  • 1 jajko

  • 1 łyżka tartej bułki

  • 1 łyżeczka kaszy manny

  • koperek

  • sól, pieprz

  • mąka do obtoczenia

  • olej do smażenia

  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego

  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie pulpetów

Z mięsa usuń kości i skórę, mięso zmiel. Bułkę namocz w szklance rosołu, odciśnij, dodaj do mięsa.

Do mięsa dodaj jajko, tartą bułkę, kaszę mannę i 2 łyżki posiekanego koperku. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj masę.

Z mięsnej masy formuj nieduże kulki. Każdą obtocz w mące, obsmaż ze wszystkich stron na patelni z olejem.

Pulpety podlej połową szklanki gorącego rosołu, dodaj przecier pomidorowy i przeciśnięty ząbek czosnku. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chcesz poznać inne pomysły na wykorzystanie mięsa po rosole? Zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na pyszny pasztet, a także na pierogi z mięsem po rosole.

mięso po rosole
mięso po rosole

Źródło zdjęcia: canva/AndreyCherkasov

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsygotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram