Pulpety z mięsa po rosole
Rosół gości na naszych stołach zwykle raz w tygodniu. Często nie mamy pomysłu co zrobić z mięsem, na którym się gotował. Dlatego przychodzimy wam z pomocą i podajemy przepis na pulpety z mięsa po rosole. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wy będziecie mieć obiad na następny dzień.
Pulpety zazwyczaj robi się z surowego mięsa. Kto jednak powiedział, że nie można ich zrobić z mięsa gotowanego? Różnica będzie głównie taka, że nasze pulpety nie będą wymagały długiego gotowania. A jest to raczej zaletą niż wadą.
Przepis na pulpety z mięsa po rosole
Składniki:
40-50 dag mięsa po rosole, np. dwie ćwiartki z kurczaka
mała czerstwa bułka
1,5 szklanki rosołu
1 jajko
1 łyżka tartej bułki
1 łyżeczka kaszy manny
koperek
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
Przygotowanie pulpetów
Z mięsa usuń kości i skórę, mięso zmiel. Bułkę namocz w szklance rosołu, odciśnij, dodaj do mięsa.
Do mięsa dodaj jajko, tartą bułkę, kaszę mannę i 2 łyżki posiekanego koperku. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj masę.
Z mięsnej masy formuj nieduże kulki. Każdą obtocz w mące, obsmaż ze wszystkich stron na patelni z olejem.
Pulpety podlej połową szklanki gorącego rosołu, dodaj przecier pomidorowy i przeciśnięty ząbek czosnku. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Chcesz poznać inne pomysły na wykorzystanie mięsa po rosole? Zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na pyszny pasztet, a także na pierogi z mięsem po rosole.
Źródło zdjęcia: canva/AndreyCherkasov
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsygotujmy