Sylwia Bomba pokazała, jak robi zupę meksykańską. Sycące danie z mięsem mielonym zachwyci każdego
Sylwia Bomba nie boi się kuchennych wyzwań. Niedawno podzieliła się pomysłem na pożywną zupę meksykańską. Dzięki dodatkowi wołowiny, fasoli oraz warzyw, potrawa jest niezwykle sycąca, a przez zawartość aromatycznych przypraw bez trudu rozgrzewa w chłodny jesienny wieczór.
Przygotowanie zupy meksykańskiej nie należy do trudnych zadań. Wystarczy podsmażyć składniki, a następnie gotować je przez kilkanaście minut z dodatkiem wody. Sylwia Bomba tę potrawę przyrządza w asyście swojej córki. Taki przepis to doskonała okazja do wspólnego gotowania.
Przepis na zupę meksykańską według Sylwii Bomby
Składniki:
-
500 g mielonej wołowiny
-
1 duża cebula
-
1 średnia marchew
-
1 mała pietruszka
-
4 ząbki czosnku
-
fasola czerwona z puszki
-
kukurydza z puszki
-
pomidory z puszki
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
5 łyżek oliwy
-
4 szklanki wody lub bulionu
-
przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli i cukru, po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, mielonej kolendry i oregano
Jak ugotować pożywną i rozgrzewającą zupę meksykańską?
W garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy . Na tłuszcz dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę . W następnej kolejności dorzuć również obrany i posiekany czosnek . Oba warzywa na zupę meksykańską podsmażaj przez kilka minut .
Marchewkę i pietruszkę do zupy meksykańskiej obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj je do garnka z cebulą i czosnkiem. Podsmażaj razem wszystkie składniki jeszcze przez chwilę, a następnie przełóż zawartość garnka do miski .
Do tego samego garnka dolej 1 łyżkę oliwy , rozgrzej, i wrzuć na tłuszcz mieloną wołowinę . Do mięsa na zupę meksykańską dodaj przyprawy i smaż całość przez ok. 10 minut , cały czas mieszając. Kiedy mięso będzie już dobrze zrumienione, dołóż do niego odłożone wcześniej warzywa .
Do zawartości garnka dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i 4 szklanki wody lub bulionu . Do zupy meksykańskiej dołóż także odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę . Składniki starannie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut . Po tym czasie zupa meksykańska gotowa jest do podania. Na nadchodzące chłody idealnie sprawdzi się kapuśniak Magdy Gessler . Banalnie prosta zupa gulaszowa skutecznie nasyci całą rodzinę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt
-
Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Wystarczy prosty trick
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnia.fakt