Smakosze.pl Przepisy Sylwia Bomba pokazała, jak robi zupę meksykańską. Sycące danie z mięsem mielonym zachwyci każdego
Canva / travellinglight ; TRICOLORS / EAST NEWS WARSZAWA

Sylwia Bomba pokazała, jak robi zupę meksykańską. Sycące danie z mięsem mielonym zachwyci każdego

30 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Sylwia Bomba nie boi się kuchennych wyzwań. Niedawno podzieliła się pomysłem na pożywną zupę meksykańską. Dzięki dodatkowi wołowiny, fasoli oraz warzyw, potrawa jest niezwykle sycąca, a przez zawartość aromatycznych przypraw bez trudu rozgrzewa w chłodny jesienny wieczór.

Przygotowanie zupy meksykańskiej nie należy do trudnych zadań. Wystarczy podsmażyć składniki, a następnie gotować je przez kilkanaście minut z dodatkiem wody. Sylwia Bomba tę potrawę przyrządza w asyście swojej córki. Taki przepis to doskonała okazja do wspólnego gotowania.

Przepis na zupę meksykańską według Sylwii Bomby

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny

  • 1 duża cebula

  • 1 średnia marchew

  • 1 mała pietruszka

  • 4 ząbki czosnku

  • fasola czerwona z puszki

  • kukurydza z puszki

  • pomidory z puszki

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 5 łyżek oliwy

  • 4 szklanki wody lub bulionu

  • przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli i cukru, po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, mielonej kolendry i oregano

Jak ugotować pożywną i rozgrzewającą zupę meksykańską?

W garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy . Na tłuszcz dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę . W następnej kolejności dorzuć również obrany i posiekany czosnek . Oba warzywa na zupę meksykańską podsmażaj przez kilka minut .

Marchewkę i pietruszkę do zupy meksykańskiej obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj je do garnka z cebulą i czosnkiem. Podsmażaj razem wszystkie składniki jeszcze przez chwilę, a następnie przełóż zawartość garnka do miski .

Do tego samego garnka dolej 1 łyżkę oliwy , rozgrzej, i wrzuć na tłuszcz mieloną wołowinę . Do mięsa na zupę meksykańską dodaj przyprawy i smaż całość przez ok. 10 minut , cały czas mieszając. Kiedy mięso będzie już dobrze zrumienione, dołóż do niego odłożone wcześniej warzywa .

Do zawartości garnka dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i 4 szklanki wody lub bulionu . Do zupy meksykańskiej dołóż także odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę . Składniki starannie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut . Po tym czasie zupa meksykańska gotowa jest do podania. Na nadchodzące chłody idealnie sprawdzi się kapuśniak Magdy Gessler . Banalnie prosta zupa gulaszowa skutecznie nasyci całą rodzinę .

Canva / SouthernLightStudios
Canva / SouthernLightStudios

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.fakt

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy