Prosta i pożywna zupa gulaszowa. Doskonały obiad na 2 dni
Zupa gulaszowa jest wyborną propozycją na nadchodzące chłodne wieczory. Dobrze przyprawiona, aromatyczna i sycąca, dodatkowo zyskuje na smaku po odpowiednim przegryzieniu się składników. Zupa gulaszowa przyrządzona według tego przepisu zachwyci Cię zaraz po zrobieniu jak również na następny dzień.
Zupa gulaszowa przywędrowała do nas z kuchni węgierskiej. Charakterystyczna dla niej jest duża zawartość papryki oraz starannie dobrane przyprawy. Jest to niejako połączenie zupy z drugim daniem a uczciwy talerz zupy gulaszowej nasyci nawet największego głodomora.
Przepis na pyszną zupę gulaszową
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
3 średnie ziemniaki
2 duże cebule
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr bulionu
olej do smażenia
Przyprawy:
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżka oregano
1 łyżka ostrej papryki
2 łyżki wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku
Pożywna zupa gulaszowa krok po kroku
Przygotuj warzywa na zupę gulaszową: cebule, marchew, pietruszkę, czosnek i ziemniaki obierz. Paprykę umyj, następnie wszystkie warzywa pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pamiętaj, że do zupy gulaszowej składniki nie musza być krojone drobno. Większe kawałki dodadzą zupie ciekawszej faktury oraz sprawią, że będzie bardziej sycąca.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz przeciśnięte ząbki czosnku, lekko podsmaż. Nie dopuść do przypalenia tych składników, aby nie nabrały nieprzyjemnego gorzkiego posmaku.
Mięso na zupę gulaszową opłucz zimną wodą a następnie pokrój w kostkę. Dodaj na patelnię i smaż razem z czosnkiem i cebulą. Obsmaż na rumiano z każdej strony, aby zamknąć pory w mięsie. Dzięki temu cały smak dostanie w mięsnych kawałkach.
Składniki zupy gulaszowej przełóż z patelni do garnka. Zalej bulionem, dodaj marchew i pietruszkę, oraz wszystkie przyprawy poza oregano. Podgotuj chwilę, a następnie dorzuć do garnka paprykę i ziemniaki.
Zupę gulaszową gotuj pod przykryciem przez ok. pół godziny. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki razem z koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem, na koniec dodaj oregano. Pozostaw zupę gulaszową pod przykryciem na ok. 10-15 min, po czym podawaj. Zupa gulaszowa będzie wyśmienita podania również następnego dnia. Wypróbuj naszą wegetariańską alternatywę gulaszu. Zupa gulaszowa z kurczakiem to kolejna pyszna propozycja.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cudowny orzechowy krem do ciast i eleganckich tortów. Mamy najlepszy patent
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama