Smakosze.pl
Zupa gulaszowa

Canva / anandaBGD

Prosta i pożywna zupa gulaszowa. Doskonały obiad na 2 dni

23 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Zupa gulaszowa jest wyborną propozycją na nadchodzące chłodne wieczory. Dobrze przyprawiona, aromatyczna i sycąca, dodatkowo zyskuje na smaku po odpowiednim przegryzieniu się składników. Zupa gulaszowa przyrządzona według tego przepisu zachwyci Cię zaraz po zrobieniu jak również na następny dzień.

Zupa gulaszowa przywędrowała do nas z kuchni węgierskiej. Charakterystyczna dla niej jest duża zawartość papryki oraz starannie dobrane przyprawy. Jest to niejako połączenie zupy z drugim daniem a uczciwy talerz zupy gulaszowej nasyci nawet największego głodomora.

kapusta z grochem magda gessler

Najdoskonalszy przepis Magdy Gessler na kapustę z grochem. Poezja smaku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszną zupę gulaszową

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 3 średnie ziemniaki

  • 2 duże cebule

  • 2 średnie marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 czerwona papryka

  • 4 ząbki czosnku

  • puszka pomidorów

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 litr bulionu

  • olej do smażenia

Przyprawy:

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • 1 łyżka oregano

  • 1 łyżka ostrej papryki

  • 2 łyżki wędzonej papryki

  • sól i pieprz do smaku

Pożywna zupa gulaszowa krok po kroku

Przygotuj warzywa na zupę gulaszową: cebule, marchew, pietruszkę, czosnek i ziemniaki obierz. Paprykę umyj, następnie wszystkie warzywa pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pamiętaj, że do zupy gulaszowej składniki nie musza być krojone drobno. Większe kawałki dodadzą zupie ciekawszej faktury oraz sprawią, że będzie bardziej sycąca.

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz przeciśnięte ząbki czosnku, lekko podsmaż. Nie dopuść do przypalenia tych składników, aby nie nabrały nieprzyjemnego gorzkiego posmaku.

Mięso na zupę gulaszową opłucz zimną wodą a następnie pokrój w kostkę. Dodaj na patelnię i smaż razem z czosnkiem i cebulą. Obsmaż na rumiano z każdej strony, aby zamknąć pory w mięsie. Dzięki temu cały smak dostanie w mięsnych kawałkach.

Składniki zupy gulaszowej przełóż z patelni do garnka. Zalej bulionem, dodaj marchew i pietruszkę, oraz wszystkie przyprawy poza oregano. Podgotuj chwilę, a następnie dorzuć do garnka paprykę i ziemniaki.

Zupę gulaszową gotuj pod przykryciem przez ok. pół godziny. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki razem z koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem, na koniec dodaj oregano. Pozostaw zupę gulaszową pod przykryciem na ok. 10-15 min, po czym podawaj. Zupa gulaszowa będzie wyśmienita podania również następnego dnia. Wypróbuj naszą wegetariańską alternatywę gulaszu. Zupa gulaszowa z kurczakiem to kolejna pyszna propozycja.

Canva / GMVozd

Canva / GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >