Syn Gessler robi pastę do kanapek z niezwykłego warzywa. Jest często pomijane, a szkoda
Warzywne pasty do kanapek są doskonałym pomysłem na smaczne i zdrowe śniadanie. Wyjątkowo proste smarowidło z selera zaproponowane przez Tadeusza Müllera jest tanie i niezwykle cenne. Musicie spróbować.
Seler obfituje w fosfor i witaminę C. Warto włączyć go do swojej diety np. w postaci pysznej pasty do kanapek. Z przepisem syna Magdy Gessler z pieczonego z dodatkiem skórki niedrogiego warzywa wyczarujecie nie lada przysmak. Skradnie serca nwet najbardziej wybrednych domowników.
Przepis na pastę do kanapek z selera
Składniki:
-
1 większy seler
-
1 średnie, słodko-kwaśne jabłko
-
10 niezbyt dużych pieczarek
-
1 średniej wielkości cebula
-
4 ząbki czosnku
-
15-20 ml wody
-
1 łyżeczka majeranku
-
sól i biały pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak przyrządzić smaczną pastę do kanapek? Tadeusz Müller stawia na seler
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Selera dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Usuwamy korzenie, po czym kroimy warzywo w nieco większą kostkę. Umieszczamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, delikatnie solimy i polewamy odrobiną wody.
Pieczemy przez 20 minut. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy ją w piórka. Smażymy warzywo na dobrze rozgrzanym oleju, a gdy zacznie się rumienić, wrzucamy pocięte w plasterki ogonki pieczarek oraz obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko. Całość doprawiamy majerankiem. Na osobnej patelni konfitujemy pokrojone w plasterki kapelusze.
Pod koniec dodajemy posiekany czosnek . Selera z piekarnika oraz cebulę, jabłko i nóżki pieczarek wrzucamy do pojemnika blendera, a następnie wlewamy olej ze smażenia pieczarkowych kapeluszy i czosnku oraz wodę. Składniki miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Pastę do kanapek podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne pasty do kanapek. Szczególnie polecamy sycący roślinny smalec z fasoli . Być może skusi was tez delikatne smarowidło z suszonych pomidorów . Z domowym chlebem z chrupiącą skórką będzie znakomite.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tak kucharka robi kotlety schabowe Zagłoba. Prosta modyfikacja, a smak palce lizać
-
Dietetyczka zaleciła najlepsze ciasto dla łasuchów. Od niego nie przytyjesz
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/TVN Foodie