Sypię porządną szczyptę do klusek śląskich. Dzięki temu, mają piękny kolor
Jeśli lubisz kluski śląskie, to ten przepis jest dla ciebie. Dzięki niemu ta apetyczna potrawa zyska piękny kolor. Wystarczy porządna szczypta tej przyprawy i kluki śląskie są nie do poznania. Pyszne i o ciekawej barwie cieszą oko i smakują.
Kluski śląskie zmieniają kolor
Kluski śląskie mają wielu wiernych zwolenników w całej Polsce. Jadamy je bez dodatków lub mięsem . Świetnie smakują z gulaszem, pieczonym schabem, ale też z grzybami i sosami. Są wyśmienite z kapustą i surówkami.
Jednak ostatnio kluski śląskie przyrządzam inaczej niż zwykle. Dzięki tej przyprawie nabierają pięknego koloru i wyjątkowego smaku . Rodzina jest zachwycona nową odsłoną tradycyjnego dania . Wszystko dzięki kurkumie, która zmienia kolor klusek śląskich.
Jak zrobić kluski ślaskie z kurkumą?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- sól
- 2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie dania zacznij od dokładnego wyszorowania ziemniaków i ugotowania ich w łupinach . Ziemniaki zostaw do ostygnięcia, obierz i zmiel w maszynce do mięsa. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z kurkumą, dodaj sól i wbij jajka . Składniki połącz i wyrób z nich gładką masę.
Odcinaj kawałki, formuj kulki i je spłaszczaj. W każdej kulce rób palcem wgłębienie. Kluski śląskie gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, to gotuj je jeszcze około 6 minut na wolnym ogniu. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Kluski śląskie nabierają koloru
Dzięki dodatkowi kurkumy kluski śląskie zmieniają barwę. Jest ona bardziej żółta, a potrawa zyskuje nieco nowego smaku . Takie kluski zjesz ze smakiem, a podać je możesz na wiele sposobów. Będą smakować z mięsem, sosami, grzybami, czy cebulką.
Polecam każdemu kluski śląskie z kurkumą. Odrobina tej przyprawy , a danie wygląda inaczej. Podaj je na rodzinny obiad i zaskocz swoich bliskich. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczne jarskie kotlety. Radziliśmy, jak ugotować zupę szparagową.
Źródło: doradcasmaku.pl