Smakosze.pl Porady Sypię porządną szczyptę do klusek śląskich. Dzięki temu, mają piękny kolor
Fot. Canva/robert6666

Sypię porządną szczyptę do klusek śląskich. Dzięki temu, mają piękny kolor

16 czerwca 2024

Jeśli lubisz kluski śląskie, to ten przepis jest dla ciebie. Dzięki niemu ta apetyczna potrawa zyska piękny kolor. Wystarczy porządna szczypta tej przyprawy i kluki śląskie są nie do poznania. Pyszne i o ciekawej barwie cieszą oko i smakują.

Kluski śląskie zmieniają kolor

Kluski śląskie mają wielu wiernych zwolenników w całej Polsce. Jadamy je bez dodatków lub mięsem . Świetnie smakują z gulaszem, pieczonym schabem, ale też z grzybami i sosami. Są wyśmienite z kapustą i surówkami.

Jednak ostatnio kluski śląskie przyrządzam inaczej niż zwykle. Dzięki tej przyprawie nabierają pięknego koloru i wyjątkowego smaku . Rodzina jest zachwycona nową odsłoną tradycyjnego dania . Wszystko dzięki kurkumie, która zmienia kolor klusek śląskich.

kurkuma
Fot. Canva/Karl Solano
Tłum fanów czekał na Gessler pod lokalem w Rzeszowie. Gwiazda przyjechała skosztować słynnego kebaba

Jak zrobić kluski ślaskie z kurkumą?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie dania zacznij od dokładnego wyszorowania ziemniaków i ugotowania ich w łupinach . Ziemniaki zostaw do ostygnięcia, obierz i zmiel w maszynce do mięsa. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z kurkumą, dodaj sól i wbij jajka . Składniki połącz i wyrób z nich gładką masę.

Odcinaj kawałki, formuj kulki i je spłaszczaj. W każdej kulce rób palcem wgłębienie. Kluski śląskie gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, to gotuj je jeszcze około 6 minut na wolnym ogniu. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Kluski śląskie nabierają koloru

Dzięki dodatkowi kurkumy kluski śląskie zmieniają barwę. Jest ona bardziej żółta, a potrawa zyskuje nieco nowego smaku . Takie kluski zjesz ze smakiem, a podać je możesz na wiele sposobów. Będą smakować z mięsem, sosami, grzybami, czy cebulką.

Polecam każdemu kluski śląskie z kurkumą. Odrobina tej przyprawy , a danie wygląda inaczej. Podaj je na rodzinny obiad i zaskocz swoich bliskich. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczne jarskie kotlety. Radziliśmy, jak ugotować zupę szparagową.

kluski śląskie
Fot. Canva/joannawnuk

Źródło: doradcasmaku.pl

Uformuj kotlety i zapiecz je z tym farszem. To najlepszy pomysł na niedzielny obiad
Przenigdy nie wyrzucaj skórek od arbuza. Mają zastosowanie, o którym większość osób nie wie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy