Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Przenigdy nie wyrzucaj skórek od arbuza. Mają zastosowanie, o którym większość osób nie wie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.06.2024 12:59

Przenigdy nie wyrzucaj skórek od arbuza. Mają zastosowanie, o którym większość osób nie wie

skórka arbuza
Fot. Canva/bbbrrn

Arbuz należy do jednych z najbardziej lubianych letnich owoców. Pysznie smakuje i doskonale orzeźwia. Jednak niewiele osób wie, że warto jeść nie tylko miąższ arbuza. Skórki też można wykorzystać w kuchni, bo są wartościowe. 

Jedz arbuza na zdrowie

Arbuz to dla wielu osób smak i symbol lata. Ten owoc o czerwonym miąższu składa się niemal z 92 procent z wody. Bogaty jest w witaminę A, C, magnez i potas. Zawsze zajadamy się czerwonym, słodkim miąższem. Skórkę arbuza wyrzucamy do kosza. Jednak pora to zmienić, bo jest ona pełna cennych wartości odżywczych.

Skórka zawiera cytrulinę, czyli aminokwas, który poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie. Poprawia też libido i nie ma żadnych skutków ubocznych. Skórkę arbuza można doprawić sokiem z cytryny i odrobiną chili. W ten sposób chętnie ją zjemy i wykorzystamy cenne właściwości dla naszego zdrowia. 

skórka arbuza
Fot. Canva/Giambra
Taką zupę szczawiową robiła moja babcia. Dorzucała składnik, który zaskoczy każdego

Nie wyrzucaj skórki z arbuza

Skórka z arbuza poprawia też wyniki sportowe. To również zasługa cytruliny, która dostarcza tlen do mięśni i poprawia wydajność ćwiczeń. Aminokwas wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Dlatego warto marynować skórki z arbuza i się nimi zajadać. 

Jedzenie skórki arbuza pozwoli kontrolować ciśnienie. Jest to polecane osobom z otyłością. Dodatkowo skórka arbuza ma właściwości moczopędne i oczyszczające. Zawiera dużo błonnika i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób jelita grubego. 

Skórka arbuza pełna błonnika

Błonnik zawarty w skórce arbuza obniża cholesterol i poziom cukru we krwi. Sprzyja też zachowaniu prawidłowej wagi ciała. Dzięki błonnikowi dłużej jesteśmy syci i łatwiej nam schudnąć. Warto wiedzieć, że ze skórek arbuza można zrobić konfiturę i jeść ją z pieczywem. 

Będzie też doskonała jako dodatek do deserów, lodów i naleśników. Konfitura ze skórek arbuza pasuje do serów pleśniowych i potraw z grilla. Dlatego nie wyrzucajmy skórek z arbuza, a włączmy je do naszej diety. Pisaliśmy o tym, jak zrobić nawóz do ogórków z pewnej przyprawy. Podawaliśmy przepis na doskonałe naleśniki truskawkowe. 

konfitura
Fot. Canva/EasterBunnyUK

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl