Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie jarskie kotlety robię dosłownie co tydzień. Nie znam lepszego sposobu na obiad na piątek
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.06.2024 12:11

Takie jarskie kotlety robię dosłownie co tydzień. Nie znam lepszego sposobu na obiad na piątek

kotlety na obiad
Fot. YouTube/Magdalenkowe Frykasy

Szukasz inspiracji na obiad na piątek? Przygotuj bezmięsne kotlety z poniższego przepisu. Są tak dobre, że domownicy poproszą o dokładkę. Będziecie do nich wracać co i raz.

Smaczna propozycja na obiad na piątek

Koniecznie musisz poznać ten przepis. Przygotujesz z niego smaczny obiad na piątek i to bez dodatku mięsa. To możliwe dzięki kotletom zrobionym z ziemniaków i twarogu. Są tak dobre, że mogą konkurować nawet z najlepszymi kotletami mielonymi. 

Pamiętaj jednak, że ten smak uzależnia i domowi smakosze przez dłuższy czas nie będą chcieli jeść nic innego. Sprawdź, jakie składniki są niezbędne, a następnie zapoznaj się z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu. 

twaróg i ziemnaiki.jpg
Fot. YouTube/Magdalenkowe Frykasy 
To najlepsza szparagowa, jaką w życiu jadłem. Przebój na koniec sezonu

Tylko kilka składników

Oprócz wspomnianych ziemniaków i twarogu potrzebne są także inne produkty. Nie ma ich wiele i to właśnie wszystkie razem tworzą smak tych niezwykłych kotletów. Poznasz je, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Magdalenkowe Frykasy, który znajduje się na YouTubie. 

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • oregano
  • bułka tarta
  • olej
  • pieprz 
  • sól

Przepis na kotlety bez mięsa

Ugotowane i przestudzone ziemniaki przełóż do miski. Rozbij je za pomocą tłuczka. Dodaj twaróg i przypraw składniki pieprzem oraz solą. 

Wbij dwa jajka. Przełóż drobno posiekaną i zeszkloną cebulkę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, tworząc jednolitą masę. 

Z powstałej masy uformuj kotlety. Zrób to w taki sam sposób jak w przypadku kotletów mielonych. 

Roztrzep jedno jajko i wymieszaj je z oregano. Kotlety obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym oleju z dwóch stron do momentu zarumienienia na brązowy kolor. Podawaj na obiad i patrz, jak szybko znikają. Sprawdź, z jaką dietą schudniesz nawet 10 kilogramów oraz dowiedz się, jakie wyroby znikną ze sklepów

kotlety napiatek.jpg
Fot. YouTube/Magdalenkowe Frykasy