To najlepsza szparagowa, jaką w życiu jadłem. Przebój na koniec sezonu
![zupa szparagowa](https://images.iberion.media/images/1920/zupa_szparagowa_2e01831a48.jpg)
Szparagi to uwielbiane przez wielu sezonowe warzywa o wszechstronnych zastosowaniach kulinarnych. Można przyrządzić na ich bazie między innymi lekką warzywną zupę o bardzo specyficznym aromacie. Jest bardzo prosta i niezwykle pyszna.
Najlepsza zupa szparagowa
Choć występują powszechnie w warzywniakach i sklepach, szparagi nigdy nie pozbyły się pewnej aury luksusu. Rzeczywiście, świetnie sprawdzają się w daniach o wytwornym charakterze, jak choćby gotowane na parze i podawane z sosem holenderskim.
Jednak można nieco obrać je z tego woalu i podać w zupełnie codziennym wydaniu. Taki przepis – zwykłą, ale w najlepszym tego słowa znaczeniu, zupę szparagową – zaproponował autor kanału Posmakuj Polski. Na tle pospolitych warzyw szparagi błyszczą tu niezwykłym blaskiem.
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/zupa2_52a52cea5e.jpg)
Zupa ze szparagami
Taka zupa z fasolą i kapustą jest bogata w białko, sycąca, a jednocześnie niezwykle wiosenna w smaku. W mięsnym wariancie można podać ją w lekkim bulionie z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się w upały, kiedy głód nie doskwiera tak bardzo.
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 300 g szparagów
- Mały kawałek młodej kapusty
- Kawałek selera
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3-4 małe młode ziemniaki
- 30 g namoczonej fasoli Jaś
- 1 mały pęczek koperku
- Sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
Zupa jarzynowa
Namoczoną przez noc fasolę wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu.
Drobno kroimy warzywa korzeniowe – marchew, pietruszkę i selera i podsmażamy na palniku o średniej mocy na łyżce masła. Kiedy będą robić się miękkie, dodajemy drobno posiekaną cebulę.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki – najlepiej robić to w miejscu, gdzie same pękną. Jeśli nie są zbyt młode, szparagi obieramy od ok. ⅔ wysokości w dół (młode nie wymagają obierania). Kroimy w centymetrowe kawałki, główki pozostawiając nietknięte.
Do fasoli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kapustę szatkujemy, a koperek drobno siekamy. Kiedy ziemniaki będą miękkie, kapustę dodajemy do garnka razem ze szparagami i warzywami z patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Od momentu wrzucenia szparagów gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Tuż przed końcem gotowania dorzucamy koperek, próbujemy na smak i ewentualnie przyprawiamy. Zupa jest gotowa do podania.
Wypróbuj też przepisy na fasolkę szparagową w sosie śmietanowym i domowy chleb na kefirze.
![obieranie szparagów](https://images.iberion.media/images/origin/zupa3_f5cb3e2739.jpg)
![nacinanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_dzien_ojca_93f6a4702f.jpg)
![sałatka z pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_af8f63b6fb.jpg)
![zupa w garnuszku](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_cf46b33e32.jpg)
![kotlety z pieczarek](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki1_cd30f79420.jpg)
![ogórki w zalewie z ketchupu](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_7a836f72fb.jpg)
![zupa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_dd5debf84b.jpg)
![lodówka z wędlinami](https://images.iberion.media/images/origin/wedliny_c22791b18d.jpg)
![Okrasa i bób](https://images.iberion.media/images/origin/Okrasa_9d103a0e16.jpg)
![zalewanie gołąbków sosem](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_36d3fd0164.jpg)
![gołąbki po poznańsku](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_204a33ef41.jpeg)
![gotowe pampuchy](https://images.iberion.media/images/origin/pampuchy1_e773f18f1d.jpg)
![zupa z jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_jablek_854b6db407.jpg)
![surówka z młodej kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/surowka1_1ac0fed945.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ser_nik_1a3c1d1dfd.jpg)
![Salmorejo](https://images.iberion.media/images/origin/Salmorejo_e6d52b99fc.jpg)
![obiad z fasolki szparagowej](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_z_fasolki_szparagowej_eb63659f08.jpg)
![zupa z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_400454bfa7.jpg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![układanie ogórków w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_7a7a69bf61.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_7dacb5ae59.jpg)
![zupa szczawiowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_szczawiowa_bda7b29885.jpg)
![domowa szynka](https://images.iberion.media/images/origin/domowa_szynka_f1e0504f26.jpg)
![faszerowane kotlety z piersi kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_niedziele_c6064e8fae.jpg)
![pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/plastry_pomidorow_ee77ca14c2.jpg)
![makaron z pesto z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/makaron_z_pesto_z_bobu_6d893bfcbd.jpg)
![domowe lody](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_lody_1c7b30de03.jpg)
![domowe jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_jagodzianki_ddf0273c3f.png)
![Peceny caj](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_17_T101643_282_e609d49f5c.jpg)
![pies](https://images.iberion.media/images/origin/pies_6950382eeb.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)
![Stragan z warzywami](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_14_T132716_054_f22faaa8f2.jpg)
![szczypiorek](https://images.iberion.media/images/origin/szczypiorek_23ea1f702f.jpg)
![SERNIK Z ZIEMNIAKAMI](https://images.iberion.media/images/origin/cakes_862_1280_c3e7f2c6fc.jpg)
![Szklarnia](https://images.iberion.media/images/origin/Szklarnia_1_c46fc159c6.jpg)
![Ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_9_92388aa729.jpg)