Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepsza szparagowa, jaką w życiu jadłem. Przebój na koniec sezonu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.06.2024 10:57

To najlepsza szparagowa, jaką w życiu jadłem. Przebój na koniec sezonu

zupa szparagowa
fot. youtube.com/posmakujpolski

Szparagi to uwielbiane przez wielu sezonowe warzywa o wszechstronnych zastosowaniach kulinarnych. Można przyrządzić na ich bazie między innymi lekką warzywną zupę o bardzo specyficznym aromacie. Jest bardzo prosta i niezwykle pyszna.

Najlepsza zupa szparagowa

Choć występują powszechnie w warzywniakach i sklepach, szparagi nigdy nie pozbyły się pewnej aury luksusu. Rzeczywiście, świetnie sprawdzają się w daniach o wytwornym charakterze, jak choćby gotowane na parze i podawane z sosem holenderskim.

Jednak można nieco obrać je z tego woalu i podać w zupełnie codziennym wydaniu. Taki przepis – zwykłą, ale w najlepszym tego słowa znaczeniu, zupę szparagową – zaproponował autor kanału Posmakuj Polski. Na tle pospolitych warzyw szparagi błyszczą tu niezwykłym blaskiem.

szatkowanie kapusty
fot. youtube.com/posmakujpolski
Babcia podpowiedziała mi, jak smażyć mielone. Wychodzą idealne odkąd przestałem popełniać 1 powszechny błąd

Zupa ze szparagami

Taka zupa z fasolą i kapustą jest bogata w białko, sycąca, a jednocześnie niezwykle wiosenna w smaku. W mięsnym wariancie można podać ją w lekkim bulionie z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się w upały, kiedy głód nie doskwiera tak bardzo.

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 300 g szparagów
  • Mały kawałek młodej kapusty
  • Kawałek selera
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3-4 małe młode ziemniaki
  • 30 g namoczonej fasoli Jaś
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

Zupa jarzynowa

Namoczoną przez noc fasolę wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu.

Drobno kroimy warzywa korzeniowe – marchew, pietruszkę i selera i podsmażamy na palniku o średniej mocy na łyżce masła. Kiedy będą robić się miękkie, dodajemy drobno posiekaną cebulę. 

Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki – najlepiej robić to w miejscu, gdzie same pękną. Jeśli nie są zbyt młode, szparagi obieramy od ok. ⅔ wysokości w dół (młode nie wymagają obierania). Kroimy w centymetrowe kawałki, główki pozostawiając nietknięte.

Do fasoli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kapustę szatkujemy, a koperek drobno siekamy. Kiedy ziemniaki będą miękkie, kapustę dodajemy do garnka razem ze szparagami i warzywami z patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Od momentu wrzucenia szparagów gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Tuż przed końcem gotowania dorzucamy koperek, próbujemy na smak i ewentualnie przyprawiamy. Zupa jest gotowa do podania.

Wypróbuj też przepisy na fasolkę szparagową w sosie śmietanowym i domowy chleb na kefirze.

obieranie szparagów
fot. youtube.com/posmakujpolski