Smakosze.pl Dieta Receptura na syrop imbirowy z kurkumą i miodem
Pixabay / ExplorerBob

Receptura na syrop imbirowy z kurkumą i miodem

24 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Syrop imbirowy skrywa w swoim wnętrzu wiele cennych składników, które wpływają na naszą odporność. Taki dodatek do jadłospisu idealnie sprawdzi się, kiedy tak łatwo o przeziębienia. Tym razem syrop imbirowy wzbogacimy o wyjątkowe składniki.

Syrop imbirowy w wyjątkowej odsłonie

Kiedy chcemy wzmocnić swoją odporność, warto sięgnąć po syrop imbirowy. W okresie jesienno-zimowym, gdy łatwo o nieprzyjemne infekcje, specyfik pomoże nam się przed nimi uchronić . W łatwy sposób można go samodzielnie przygotować.

Syrop imbirowy można przyrządzić w różny sposób. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę, w której wykorzystuje się miód i cytrynę . Dziś sięgniemy po jeszcze jeden dodatek. Mowa o kurkumie. Połączenie kilku składników przynosi ogromne korzyści.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Panna Ewa, sam imbir ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe . Wspomaga on również odporność. Z kolei kurkuma jest uznawana za antyoksydant. Natomiast miód pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Syrop imbirowy z takimi dodatkami z pewnością powinien znaleźć się w naszym jadłospisie.

Syrop z imbiru wspomaga funkcjonowanie całego organizmu. Mikstura nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów podczas przygotowań . Potrzebne nam będzie kilka składników. W co musimy się zaopatrzyć?

  • 30 g startego imbiru

  • 30 g startej kurkumy

  • 100 ml miodu

  • 7 ml nierafinowanego oleju kokosowego

  • sok z cytryny

  • starta skórka z cytryny

  • odrobina pieprzu

Jak zrobić domowy syrop imbirowy?

W naczyniu umieszczamy starty imbir, kurkumę i mód. Składniki wzbogacamy o sok z cytryny i olej kokosowy. W trakcie mieszania dodajemy startą skórkę z cytryny oraz szczyptę pieprzu . Kiedy całość się połączy, wówczas syrop z imbiru jest już gotowy.

Syrop z imbiru należy trzymać w zamykanym szklanym pojemniku. Dobrze sprawdzi się najzwyklejszy słoik. Oczywiście musimy go wcześniej wyparzyć . Tak przygotowany syrop można trzymać przez tydzień w lodówce. Po tym czasie należy przygotować nową porcję.

Niektórzy twierdzą, że syrop z imbiru pomaga już po jednej łyżeczce. Jednak najlepiej spożywać go regularnie. Warto również sięgnąć po syrop z mięty . Rzecz jasna takie dodatki nie zastąpią zbilansowanej diety. Pamiętajmy, że w przypadku problemów zdrowotnych najbardziej skutecznym rozwiązaniem, jest kontakt z lekarzem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Panna Ewa

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy