Witaminowa "petarda" na odporność. Imbir w syropie z cytryną i miodem, najlepszy przepis
Imbir jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Wraz z dobrej jakości prawdziwym miodem oraz cytryną tworzy połączenie, które zawiera mnóstwo witamin wzmacniających odporność. Już jedna łyżeczka dziennie pita każdego dnia szybko da należyte efekty.
Imbir, miód i cytryna - ta trójca w mig rozprawi się z jesiennym przeziębieniem
Imbir należy do jednych z najbardziej leczniczych roślin. Napar przygotowany na jego fundamentach ma ogromne właściwości prozdrowotne. W medycynie ludowej jest on znany od lat. Po napar z imbiru warto sięgać szczególnie w sezonie jesienno - zimowym, gdy borykamy się z licznymi infekcjami.
Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo. Imbir zawiera witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K oraz kilka minerałów, takich jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Dlatego właśnie nazywany jest witaminową "petardą." Za największe prozdrowotne działanie odpowiadają jednak gingerole i inne olejki eteryczne, które dają roślinie wielką moc.
Kiedy połączy się go z sokiem z cytryny, który pełen jest witaminy C oraz miodem działającym jak naturalny antybiotyk, mamy możliwość stworzyć miksturę, która rozprawi się z wszelkimi chorobami. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a może uchronić cię przed wieloma nieprzyjemnościami.
Poza powyższymi składnikami warto dodać do całość trochę wody, która rozcieńczy syrop ułatwiając jego picie. Jeśli jednak chcesz znacznie bardziej skoncentrowany specyfik, pomiń ją.
Przepis na banalnie prosty syrop z imbiru, cytryny oraz miodu
Składniki:
połowa korzenia imbiru
2 cytryny
3 łyżki miodu spadziowego lub gryczanego
1 szklanka wody
Wodę wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Następnie odstaw ja na bok, aby ostygła. Wrzątek zniszczy większość prozdrowotnych składników miodu, cytryny oraz imbiru. W między czasie zajmij się przygotowaniem reszty składników.
Imbiru nie musisz obierać, wszak nie będziesz go jeść. Umyj go i pokrój w cienkie plasterki. Cytryny sparz wrzątkiem i wyciśnij z jednej sok, drugą pokrój w półplasterki. Imbir włóż do ciepłej wody w rondelku, dodaj do niej sok z cytryny, miód oraz imbir.
Odstaw naczynie do całkowitego przestudzenia. Następnie przelej całą jego zawartość do słoika, który uprzednio został wyparzony i dokładnie wymyty.
Przechowuj tak przygotowany syrop nie dłużej niż 2 tygodnie. W czasie choroby warto stosować 3 łyżki dziennie przed każdym posiłkiem.
Źródło: magdam.com.pl