Przenigdy nie wyrzucaj resztek dyni. Zrobisz z nich niezwykły syrop
Syrop z resztek dyni jest niezwykle aromatyczny. Przygotowanie dodatku do deserów w duchu zero waste jest niesamowicie proste. Zebrane skórki i pestki wystarczy zagotować z przyprawami oraz cukrem i zamknąć w czystym, szklanym naczyniu. Znakomitym smakiem wyrobu będziemy cieszyć się przez długi czas.
Resztki dyni nie muszą być wyrzucane. Nietypowy składnik doskonale sprawdzi się jako baza do przygotowania aromatycznego syropu z korzennymi przyprawami. Możecie go dodawać do ciast, zup, naleśników czy napojów m.in. kultowej pumpkin spice latte . Receptura jest dziecinnie prosta.
Przepis na wyborny syrop z resztek dyni
Składniki:
-
500 g skórki i pestek z dyni
-
5 goździków
-
1 łyżka mielonego imbiru
-
1 łyżka sproszkowanego cynamonu
-
1 łyżka kardamonu w proszku
-
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-
woda
-
cukier
Jak przygotować syrop z resztek dyni? Znamy patent na dodatek w stylu zero waste
Dokładnie umyte skórki i miąższ z pestkami umieszczamy w garnku i zalewamy wodą, w takiej ilości, by całkowicie przykryć warzywne resztki. Wrzucamy wszystkie przyprawy korzenne i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut, od momentu, gdy zawartość naczynia zawrze.
Płyn przecedzamy, a następnie wsypujemy do niego cukier w ilości odpowiadającej objętości uzyskanego płynu. Gotujemy jeszcze przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Syrop z resztek dyni studzimy i wlewamy do wyparzonego słoika. Dodajemy do deserów lub zup. Wskazówka: syrop z resztek dyni należy wykorzystać w ciągu miesiąca od przygotowania. Można go jednak zapasteryzować lub zamrozić.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na bazie dyni. Koniecznie spróbujcie pysznych kopytek z jej dodatkiem. Będą idealne zarówno na słodko, jak i wersji wytrawnej. Być może też spodoba wam się niecodzienny pomysł na bigos z jesiennym warzywem w roli głównej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wcale nie poranek. Podano, kiedy najlepiej pić kawę, zaskoczenie gwarantowane
-
Błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana. Z zaledwie kilku składników wyczarujesz smakowity obiad
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama