Smakosze.pl Przepisy Przenigdy nie wyrzucaj resztek dyni. Zrobisz z nich niezwykły syrop
canva/skarau

Przenigdy nie wyrzucaj resztek dyni. Zrobisz z nich niezwykły syrop

1 listopada 2022

Syrop z resztek dyni jest niezwykle aromatyczny. Przygotowanie dodatku do deserów w duchu zero waste jest niesamowicie proste. Zebrane skórki i pestki wystarczy zagotować z przyprawami oraz cukrem i zamknąć w czystym, szklanym naczyniu. Znakomitym smakiem wyrobu będziemy cieszyć się przez długi czas.

Resztki dyni nie muszą być wyrzucane. Nietypowy składnik doskonale sprawdzi się jako baza do przygotowania aromatycznego syropu z korzennymi przyprawami. Możecie go dodawać do ciast, zup, naleśników czy napojów m.in. kultowej pumpkin spice latte . Receptura jest dziecinnie prosta.

Przepis na wyborny syrop z resztek dyni

Składniki:

  • 500 g skórki i pestek z dyni

  • 5 goździków

  • 1 łyżka mielonego imbiru

  • 1 łyżka sproszkowanego cynamonu

  • 1 łyżka kardamonu w proszku

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • woda

  • cukier

Jak przygotować syrop z resztek dyni? Znamy patent na dodatek w stylu zero waste

Dokładnie umyte skórki i miąższ z pestkami umieszczamy w garnku i zalewamy wodą, w takiej ilości, by całkowicie przykryć warzywne resztki. Wrzucamy wszystkie przyprawy korzenne i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut, od momentu, gdy zawartość naczynia zawrze.

Płyn przecedzamy, a następnie wsypujemy do niego cukier w ilości odpowiadającej objętości uzyskanego płynu. Gotujemy jeszcze przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Syrop z resztek dyni studzimy i wlewamy do wyparzonego słoika. Dodajemy do deserów lub zup. Wskazówka: syrop z resztek dyni należy wykorzystać w ciągu miesiąca od przygotowania. Można go jednak zapasteryzować lub zamrozić.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na bazie dyni. Koniecznie spróbujcie pysznych kopytek z jej dodatkiem. Będą idealne zarówno na słodko, jak i wersji wytrawnej. Być może też spodoba wam się niecodzienny pomysł na bigos z jesiennym warzywem w roli głównej.

Syrop z resztek dyni stanowi znakomity dodatek do napojów
canva/tashka2000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy