Szarlotka z owsianą kruszonką. Chrupiąca i pełna smaku
Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto, przygotujcie szarlotkę z owsianą kruszonką. Wyjdzie chrupiąca i pełna smaku, a przepis na nią jest niemal klasyczny. Kruszonkę jednak zrobiliśmy z płatków owsianych, dzięki czemu wypiek zyskuje na smaku i wartości odżywczej.
Ciasta z jabłkami należą do jednych z najsmaczniejszych, jeśli chodzi o ciasta z owocami. Smak i konsystencja mało których owoców tak doskonale nadaje się bowiem do wypieków.
Klasyczną szarlotkę upieczecie na kruchym cieście. Jej wierzch może zwieńczyć beza, rozwałkowane ciasto lub kruszonka. Dziś przygotujemy szarlotkę w tej ostatniej wersji. Do przygotowania kruszonki użyjemy jednak płatków owsianych. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej chrupiąca niż zwykle. I o wiele zdrowsza.
Przepis na szarlotkę z owsianą kruszonką
Składniki
na kruszonkę:
-
6 dag płatków owsianych
-
3 dag mąki pszennej
-
4 dag cukru trzcinowego
-
6 dag masła
-
mielony cynamon
-
gałka muszkatołowa
na spód:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
szczypta proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
12 dag masła
-
4 dag cukru trzcinowego
na masę jabłkową:
-
1 łyżka masła
-
50 dag winnych jabłek
-
1-2 łyżki cukru trzcinowego
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
mielony cynamon
Przygotowanie szarlotki
Płatki owsiane zmiel lub niezbyt mocno zblenduj. Dodaj do nich mąkę, cukier, kawałki masła oraz trochę cynamonu i gałki. Składniki wymieszaj, zagnieć, zawiń w folię, włóż do lodówki.
Na kruchy spód mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do niej proszek do pieczenia i sól, a także kawałki masła. Całość posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj cukier, zagnieć ciasto.
Średniej wielkości formę (20 × 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wylep nim dno. Piecz ok. 15 min w 180 st. C.
Na masę jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, wsyp jabłka, rozgotuj je.
Jabłka dopraw cukrem i cynamonem, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, gotuj jeszcze chwilę. Przestudź.
Masę jabłkową wyłóż na podpieczony spód. Wierzch ciasta posyp kruszonką. Szarlotkę piecz ok. 35 minut w 180 st. C.
Po więcej inspiracji na ciasta z jabłkami zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu np. przepis na szarlotkę bez pieczenia , a także na szarlotkę z trzech składników .
Źródło zdjęcia: canva/sanapadh
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
-
Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie
Źródło: mamineskarby