Najszybsza szarlotka świata z 3 składników. Ledwo zrobisz, a już zniknie z talerzy
Szarlotkę chętnie pieczemy, a jeszcze chętniej zjadamy. Dziś zdradzimy wam przepis na najszybszą szarlotkę świata z 3 składników. Ledwo ją zrobisz, a już zniknie z talerzy. Jednak nie ma zmartwienia, bo dosłownie za pół godziny możesz mieć gotową następną szarlotkę.
Szarlotka należy do kanonu polskich ciast. Uwielbiają ją wszyscy i mali i duzi. Zwykle piecze się ją na kruchym cieście, które trzeba wcześniej zagnieść. Jeśli jednak masz ochotę na błyskawiczną szarlotkę, wykorzystaj do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie. Wystarczy ułożyć na nim jabłka i całość upiec. Prawda, że to bardzo proste?
Najszybsza szarlotka świata z 3 składników. Ledwo ją zrobisz, a już zniknie z talerzy
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
4-5 jabłek
mielony cynamon
Przygotowanie szarlotki
Ciasto francuskie przekrój na pół. Jedną część przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka umyj, obierz, każde przekrój na cztery części, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w plasterki, ułóż je na blacie ciasta znajdującym się na blasze.
Jabłka oprósz mielonym cynamonem i przykryj drugim płatem ciasta. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz ok. 30 minut.
Wskazówki:
Jeśli chcesz, możesz przygotować szarlotkę z jedną warstwą ciasta. Ułóż wtedy jabłka na całym blacie ciasta. Żeby jabłka zbytnio nie wyschły, oprósz je także cukrem.
Jabłka możesz też posypać cukrem, jeśli są dość kwaśne.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne szarlotki. Sprawdź, jak przygotować szarlotkę bez pieczenia, a także, jak zrobić klasyczną szarlotkę wg przepisu siostry Anastazji.
Źródło zdjęcia: canva/tanukiphoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak usmażyć mrożony filet z ryby, żeby wyszedł chrupiący i nie rozpadł się na patelni?
Delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu. W końcu pokochają go nawet dzieci
Pierogi leniwe lepsze niż włoskie gnocchi. Sekretem jest dodatek pysznego sera
Źródło: przepiski