Szwedzkie pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami
Szwedzkie pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami
Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka pulpeciki w skandynawskim stylu zatopione w aksamitnym sosie z wyczuwalną musztardową nutą. Uzupełnione smażonymi, chrupiącymi pieczarkami - podawaj z tłuczonymi ziemniakami, a nikt się im nie oprze.
Przepis podzielony jest na kilka etapów: przygotowanie pulpecików, przygotowanie sosu i zapiekanie pulpecików w sosie z pieczarkami.
Przepis na szwedzkie pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami
Etap 1: przygotowanie pulpecików
Składniki na pulpeciki:
225 g mielonej wołowiny
225 g mielonej wieprzowiny
1 duża cebula (drobno posiekana) około 1 szklanki
1 ząbek czosnku (rozdrobniony) lub 1 łyżeczka pasty czosnkowej ze słoika
1 szklanka (100g) świeżej bułki tartej
2 małe jajka
¼ szklanki (60 ml) mleka
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka soli opcjonalnie
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego lub do smaku
2 łyżki oliwy do smażenia klopsików
Sposób przygotowania pulpecików:
Wszystkie składniki na klopsiki (oprócz oliwy z oliwek) umieść w robocie kuchennym wyposażonym w stalowe ostrze tnące. Miksuj, aż wszystko będzie drobno posiekane.
Przełóż mięso do dużej miski i ugniataj mocno rękami, tak aby uformować dużą kulę.
Oddzielaj kawałki masy mięsnej wielkości piłki golfowej i formuj z nich kuleczki, a następnie układaj na dużym, płaskim talerzu. W zależności od tego, jak duże zrobisz pulpeciki, powinno ich wyjść ok 20 sztuk. Talerz z klopsikami przełóż do lodówki i pozostaw na co najmniej 30 minut, aby klopsiki się ochłodziły, a ich konsystencja stała się bardziej zwarta. Pomoże to zapobiec rozpadaniu się pulpecików podczas gotowania.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie podsmaż pulpeciki, obracając szczypcami, tak aby były równomiernie zrumienione ze wszystkich stron.
Zmniejsz ogień i kontynuuj smażenie pulpecików, od czasu do czasu obracając, aż będą w pełni podsmażone. Powinno to zająć około 5 minut. Sprawdź poziom wysmażenia poprzez przecięcie jednego pulpecika na pół - nie powinien być różowy w środku.
Przenieś gotowe klopsiki do żaroodpornego naczynia i odstaw na bok.
Etap 2: przygotowanie kremowego sosu musztardowego z pieczarkami
Składniki na sos:
40 g masła
40 g mąki do zagęszczenia
180 ml bulionu warzywnego zrobionego z kostki rosołowej
180 ml bulionu wołowego zrobionego z kostki bulionowej
120 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
2 łyżeczki musztardy Dijon lub do smaku
sól do smaku (opcjonalnie)
200 g pieczarek
olej do smażenia
Sposób przygotowania sosu musztardowego z pieczarkami:
Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu, a następnie wymieszaj energicznie ze stopniowo przesiewaną do garnka mąką, aby powstała zasmażka bez grudek.
Gotuj, ciągle mieszając przez 1 minutę.
Kostki rosołowe rozpuść w 1,5 szklanki wrzącej wody, dodaj do zasmażki i dobrze wymieszaj.
Dodaj pozostałe składniki sosu i wymieszaj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Pieczarki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej, wsyp pieczarki, posól i smaż, aż wyparuje woda a grzyby się zarumienią.
Kiedy pieczarki będą złociste, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dodaj pieczarki do sosu musztardowego i dokładnie wymieszaj.
Etap 3: zapiekanie pulpecików w sosie musztardowym z pieczarkami
Składniki:
Sos musztardowy z pieczarkami
pulpeciki
200 g sera twardego, typu parmigiano reggiano
pęczek koperku
Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 ° C.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ser.
Zalej sosem wcześniej przygotowane pulpeciki w naczyniu żaroodpornym.
Posyp danie serem i wstaw do rozgrzanego piekarnik na 20 minut.
Pulpeciki podawaj z tłuczonymi ziemniakami posypanymi obficie świeżym koperkiem.
Wskazówki:
Podczas formowania pulpecików, warto mieć cały czas zwilżone dłonie - dzięki temu unikniesz przyklejania się masy mięsnej do skóry.
Proces smażenia pulpecików podziel na partie, nie przepełniaj patelni, bo wówczas mięso nie usmaży się prawidłowo i nie powstanie chrupiąca skórka.