Szwedzkie pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami
pixabay.com

Szwedzkie pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami

Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka pulpeciki w skandynawskim stylu zatopione w aksamitnym sosie z wyczuwalną musztardową nutą. Uzupełnione smażonymi, chrupiącymi pieczarkami - podawaj z tłuczonymi ziemniakami, a nikt się in nie oprze.

Szwedzkie pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami

Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka pulpeciki w skandynawskim stylu zatopione w aksamitnym sosie z wyczuwalną musztardową nutą. Uzupełnione smażonymi, chrupiącymi pieczarkami - podawaj z tłuczonymi ziemniakami, a nikt się im nie oprze.

Przepis podzielony jest na kilka etapów: przygotowanie pulpecików, przygotowanie sosu i zapiekanie pulpecików w sosie z pieczarkami.

Przepis na szwedzkie pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami

Etap 1: przygotowanie pulpecików

Składniki na pulpeciki:

  • 225 g mielonej wołowiny
  • 225 g mielonej wieprzowiny
  • 1 duża cebula (drobno posiekana) około 1 szklanki
  • 1 ząbek czosnku (rozdrobniony) lub 1 łyżeczka pasty czosnkowej ze słoika
  • 1 szklanka (100g) świeżej bułki tartej
  • 2 małe jajka
  • ¼ szklanki (60 ml) mleka
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka soli opcjonalnie
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego lub do smaku
  • 2 łyżki oliwy do smażenia klopsików

Sposób przygotowania pulpecików:

  1. Wszystkie składniki na klopsiki (oprócz oliwy z oliwek) umieść w robocie kuchennym wyposażonym w stalowe ostrze tnące. Miksuj, aż wszystko będzie drobno posiekane.
  2. Przełóż mięso do dużej miski i ugniataj mocno rękami, tak aby uformować dużą kulę.
  3. Oddzielaj kawałki masy mięsnej wielkości piłki golfowej i formuj z nich kuleczki, a następnie układaj na dużym, płaskim talerzu. W zależności od tego, jak duże zrobisz pulpeciki, powinno ich wyjść ok 20 sztuk. Talerz z klopsikami przełóż do lodówki i pozostaw na co najmniej 30 minut, aby klopsiki się ochłodziły, a ich konsystencja stała się bardziej zwarta. Pomoże to zapobiec rozpadaniu się pulpecików podczas gotowania.
  4. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie podsmaż pulpeciki, obracając szczypcami, tak aby były równomiernie zrumienione ze wszystkich stron.
  5. Zmniejsz ogień i kontynuuj smażenie pulpecików, od czasu do czasu obracając, aż będą w pełni podsmażone. Powinno to zająć około 5 minut. Sprawdź poziom wysmażenia poprzez przecięcie jednego pulpecika na pół - nie powinien być różowy w środku.
  6. Przenieś gotowe klopsiki do żaroodpornego naczynia i odstaw na bok.

Etap 2: przygotowanie kremowego sosu musztardowego z pieczarkami

Składniki na sos:

  • 40 g masła
  • 40 g mąki do zagęszczenia
  • 180 ml bulionu warzywnego zrobionego z kostki rosołowej
  • 180 ml bulionu wołowego zrobionego z kostki bulionowej
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon lub do smaku
  • sól do smaku (opcjonalnie)
  • 200 g pieczarek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania sosu musztardowego z pieczarkami:

  1. Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu, a następnie wymieszaj energicznie ze stopniowo przesiewaną do garnka mąką, aby powstała zasmażka bez grudek.
  2. Gotuj, ciągle mieszając przez 1 minutę.
  3. Kostki rosołowe rozpuść w 1,5 szklanki wrzącej wody, dodaj do zasmażki i dobrze wymieszaj.
  4. Dodaj pozostałe składniki sosu i wymieszaj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  5. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  6. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, wsyp pieczarki, posól i smaż, aż wyparuje woda a grzyby się zarumienią.
  7. Kiedy pieczarki będą złociste, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Dodaj pieczarki do sosu musztardowego i dokładnie wymieszaj.

Etap 3: zapiekanie pulpecików w sosie musztardowym z pieczarkami

Składniki:

  • Sos musztardowy z pieczarkami
  • pulpeciki
  • 200 g sera twardego, typu parmigiano reggiano
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 ° C.
  2. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ser.
  3. Zalej sosem wcześniej przygotowane pulpeciki w naczyniu żaroodpornym.
  4. Posyp danie serem i wstaw do rozgrzanego piekarnik na 20 minut.
  5. Pulpeciki podawaj z tłuczonymi ziemniakami posypanymi obficie świeżym koperkiem.

Wskazówki:

  • Podczas formowania pulpecików, warto mieć cały czas zwilżone dłonie - dzięki temu unikniesz przyklejania się masy mięsnej do skóry.
  • Proces smażenia pulpecików podziel na partie, nie przepełniaj patelni, bo wówczas mięso nie usmaży się prawidłowo i nie powstanie chrupiąca skórka.

Następny artykuł