Smakosze.pl
Szwedzkie pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami

pixabay.com

Szwedzkie pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami

18 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Woszczyńska

Udostępnij:

Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka pulpeciki w skandynawskim stylu zatopione w aksamitnym sosie z wyczuwalną musztardową nutą. Uzupełnione smażonymi, chrupiącymi pieczarkami - podawaj z tłuczonymi ziemniakami, a nikt się in nie oprze.

Szwedzkie pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami

Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka pulpeciki w skandynawskim stylu zatopione w aksamitnym sosie z wyczuwalną musztardową nutą. Uzupełnione smażonymi, chrupiącymi pieczarkami - podawaj z tłuczonymi ziemniakami, a nikt się im nie oprze.

Przepis podzielony jest na kilka etapów: przygotowanie pulpecików, przygotowanie sosu i zapiekanie pulpecików w sosie z pieczarkami.

Przepis na szwedzkie pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkami

Etap 1: przygotowanie pulpecików

Składniki na pulpeciki:

  • 225 g mielonej wołowiny

  • 225 g mielonej wieprzowiny

  • 1 duża cebula (drobno posiekana) około 1 szklanki

  • 1 ząbek czosnku (rozdrobniony) lub 1 łyżeczka pasty czosnkowej ze słoika

  • 1 szklanka (100g) świeżej bułki tartej

  • 2 małe jajka

  • ¼ szklanki (60 ml) mleka

  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • ½ łyżeczka suszonego koperku

  • 1 łyżeczka ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki

  • 1 łyżeczka soli opcjonalnie

  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego lub do smaku

  • 2 łyżki oliwy do smażenia klopsików

Sposób przygotowania pulpecików:

  1. Wszystkie składniki na klopsiki (oprócz oliwy z oliwek) umieść w robocie kuchennym wyposażonym w stalowe ostrze tnące. Miksuj, aż wszystko będzie drobno posiekane.

  2. Przełóż mięso do dużej miski i ugniataj mocno rękami, tak aby uformować dużą kulę.

  3. Oddzielaj kawałki masy mięsnej wielkości piłki golfowej i formuj z nich kuleczki, a następnie układaj na dużym, płaskim talerzu. W zależności od tego, jak duże zrobisz pulpeciki, powinno ich wyjść ok 20 sztuk. Talerz z klopsikami przełóż do lodówki i pozostaw na co najmniej 30 minut, aby klopsiki się ochłodziły, a ich konsystencja stała się bardziej zwarta. Pomoże to zapobiec rozpadaniu się pulpecików podczas gotowania.

  4. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie podsmaż pulpeciki, obracając szczypcami, tak aby były równomiernie zrumienione ze wszystkich stron.

  5. Zmniejsz ogień i kontynuuj smażenie pulpecików, od czasu do czasu obracając, aż będą w pełni podsmażone. Powinno to zająć około 5 minut. Sprawdź poziom wysmażenia poprzez przecięcie jednego pulpecika na pół - nie powinien być różowy w środku.

  6. Przenieś gotowe klopsiki do żaroodpornego naczynia i odstaw na bok.

Etap 2: przygotowanie kremowego sosu musztardowego z pieczarkami

Składniki na sos:

  • 40 g masła

  • 40 g mąki do zagęszczenia

  • 180 ml bulionu warzywnego zrobionego z kostki rosołowej

  • 180 ml bulionu wołowego zrobionego z kostki bulionowej

  • 120 ml śmietanki kremówki

  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego

  • 1 łyżka stołowa sosu Worcestershire

  • 2 łyżeczki musztardy Dijon lub do smaku

  • sól do smaku (opcjonalnie)

  • 200 g pieczarek

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania sosu musztardowego z pieczarkami:

  1. Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu, a następnie wymieszaj energicznie ze stopniowo przesiewaną do garnka mąką, aby powstała zasmażka bez grudek.

  2. Gotuj, ciągle mieszając przez 1 minutę.

  3. Kostki rosołowe rozpuść w 1,5 szklanki wrzącej wody, dodaj do zasmażki i dobrze wymieszaj.

  4. Dodaj pozostałe składniki sosu i wymieszaj na małym ogniu, aż zgęstnieje.

  5. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.

  6. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, wsyp pieczarki, posól i smaż, aż wyparuje woda a grzyby się zarumienią.

  7. Kiedy pieczarki będą złociste, dopraw solą i pieprzem do smaku.

  8. Dodaj pieczarki do sosu musztardowego i dokładnie wymieszaj.

Etap 3: zapiekanie pulpecików w sosie musztardowym z pieczarkami

Składniki:

  • Sos musztardowy z pieczarkami

  • pulpeciki

  • 200 g sera twardego, typu parmigiano reggiano

  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 ° C.

  2. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ser.

  3. Zalej sosem wcześniej przygotowane pulpeciki w naczyniu żaroodpornym.

  4. Posyp danie serem i wstaw do rozgrzanego piekarnik na 20 minut.

  5. Pulpeciki podawaj z tłuczonymi ziemniakami posypanymi obficie świeżym koperkiem.

Wskazówki:

  • Podczas formowania pulpecików, warto mieć cały czas zwilżone dłonie - dzięki temu unikniesz przyklejania się masy mięsnej do skóry.

  • Proces smażenia pulpecików podziel na partie, nie przepełniaj patelni, bo wówczas mięso nie usmaży się prawidłowo i nie powstanie chrupiąca skórka.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >