Sos pomidorowy to chyba najpopularniejsze towarzystwo pulpetów. Jednak te wspaniałe, miękkie kuleczki mięsa mielonego sprawdzają się świetnie również w innych zestawieniach. Na przykład z sosem pieczeniowym – gęstym, aromatycznym i niezwykle mięsnym w smaku.
Na hasło „pulpety w Środę Popielcową" niejeden popuka się w głowę. Ale z tym przepisem te małe, pyszne i sycące kotleciki wychodzą doskonale. Trudno uwierzyć, że nie ma w nich grama mięsa. Aż chce się je zajadać na co dzień.
Karp to staropolska ryba wigilijna. Podobnie jak sos piernikowy. Zrobiłem go z XVII-wiecznego przepisu, zmieniłem jednak formę tego dania. Domownicy natychmiast polubili tę niespodziankę.
Polacy zwariowali na punkcie szwedzkich klopsików. Popularne danie dostępne w sieci sklepów meblowych przyciąga klientelę nie mniej skutecznie, niż nowy stolik czy kanapa. Teraz smakowite mięsne kulki możesz bez trudu przygotować w domu. Zarówno same klopsiki, jak i towarzyszący im sos wprost powalają smakiem.Smakowite klopsiki z północy Europy są bardzo prostym daniem. Aby pomóc im zachować właściwy kształt przy smażeniu, przed przystąpieniem do tej czynności należy schłodzić je przez 2 godziny w lodówce. Jeśli nie możesz jednak pozwolić sobie na tak długą przerwę, zwyczajnie pomiń ten krok. Klopsiki wyjdą tak samo pyszne.
Klopsy podawane w sosie to popularne i lubiane danie. Wybór sosu determinuje smak całego dania i określa jego charakter. Dziś proponujemy wyraziste klopsy w sosie musztardowym. Ten oryginalny przepis znajdzie wielu zwolenników.Klopsy w sosie musztardowym są prostym i tanim daniem. Ich przygotowanie nie przysporzy żadnych trudności, a składniki na sos znajdą się w niemal każdej kuchni. Wybierz ulubiony rodzaj mięsa i daj się ponieść tej kulinarnej przygodzie.
Zdradzimy wam prosty patent Ani Starmach na pyszny obiad. Będzie nim pożywny makaron z pulpetami. Jeśli więc macie w swoich zapasach trochę mielonego mięsa i przecieru pomidorowego, skuście się na przygotowanie tego niebanalnego, a bardzo smacznego dania. Makaron z pulpetami w sosie powinien zadowolić zarówno wielbicieli mielonych kotletów, jak i tych, którzy kochają makaron. Jeśli jednak ktoś nie przepada za takim połączeniem, nic nie stoi na przeszkodzie, by pulpeciki podać np. z ryżem czy kaszą. Też będzie pysznie.
Prezentujemy prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Wystarczy, że uformowane kulki wrzucisz do sosu, a pod koniec dodasz posiekany koperek. W ten sposób powstanie pyszny obiad za niewielkie pieniądze. Pulpety podaj z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami. I nie zapomnij o wiosennej surówce. Choć z mielonego mięsa zwykle robimy smażone kotlety, to można z niego wyczarować o wiele więcej. Mięso mielone doskonale nadaje się na zapiekanki, klopsy i pulpety. Dziś przygotujemy te ostatnie. Udusimy je w sosie z dodatkiem koperku, dzięki czemu zyskają doskonały, orzeźwiający smak.
Poznajcie przepis na obłędne pulpety w sosie pomidorowym. Są one propozycją na tani obiad za grosze. Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Pulpety będą doskonale smakować podane z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Zapewniamy, że każdy poprosi o dokładkę.Z mięsa mielonego można przygotować wiele różnorodnych potraw. Najpopularniejszą z nich z pewnością są kotlety, ale o wiele zdrowsze będą dania duszone i gotowane. Reprezentują je między innymi pulpety duszone w sosie. Są nie tylko lekkostrawne, ale też bardzo smaczne.
Dobrze zrobione kotleciki mielone w sosie koperkowym są delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Do ich wykonania wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników i nieco przypraw. Czego chcieć więcej?
Szwedzkie pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkamiPyszne, delikatne i lekkie jak chmurka pulpeciki w skandynawskim stylu zatopione w aksamitnym sosie z wyczuwalną musztardową nutą. Uzupełnione smażonymi, chrupiącymi pieczarkami - podawaj z tłuczonymi ziemniakami, a nikt się im nie oprze.Przepis podzielony jest na kilka etapów: przygotowanie pulpecików, przygotowanie sosu i zapiekanie pulpecików w sosie z pieczarkami.
Lubisz mięsne kulki z sosem? A jak je nazywasz — pulpetami czy klopsami? No właśnie, wiesz, czym się różnią pulpety od klopsów? Odpowiedź zaskakuje, bo to nie jest do końca to samo danie. Ale nie przejmuj się, bo problem z ich odróżnieniem ma wiele osób. Potrawy z mielonego mięsa cieszą się u nas dużym zainteresowaniem. Chętnie je przyrządzamy, bo są proste, szybkie i smaczne. Największą popularnością cieszą się kotlety mielone. Jednak lubimy też pulpety i klopsy. Kojarzą się nam z sosem, którym od razu można polać ziemniaki, kluski czy ryż. Czy jednak rzeczywiście jedne i drugie są tym samym daniem i czy te nazwy możemy stosować wymiennie?
Kotlety mielone mają ogromną zaletę - poza chwilą spędzoną nad garnkami, większość czasu gotują się bez naszej pomocy. Niżej pokazujemy jak przygotować kotlety z płatkami ryżowymi, które są zdrowe i delikatne. Takie mielone posmakują wszystkim mięsożercom, a przy okazji dostarczą im wielu wartości odżywczych. Kotlety mielone nie kojarzą się ze zdrową i zróżnicowaną dietą, która ułatwia chudnięcie, a wręcz przeciwnie. Uznawane są za ciężkostrawny posiłek, po którym jedyne, na co ma się ochotę to drzemka. Dlatego mamy przepis na zdrowe mielone, które są znacznie delikatniejsze dla organizmu. Kotlety mielone z płatkami ryżowymi przygotowuje się tak, jak klasyczne kotlety. Takie mielone można zjeść na obiad lub wziąć ze sobą do pracy czy szkoły w formie drugiego śniadania.
Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym to pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Pulpeciki gotowane w aromatycznym sosie warzywnym z koperkiem są delikatne, miękkie i aż rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na tradycyjne pulpety wieprzowe w sosie koperkowym.Pulpety w sosie koperkowym to jedno z podstawowych dań polskiej, domowej kuchni. Wszyscy znamy je już z czasów dzieciństwa, kiedy były przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Delikatne, puszyste i miękkie kuleczki mięsne polane sosem koperkowym to jedno z najlepszych domowych potraw. Sekretem idealnych pulpetów jest ich gotowanie w sosie przed dodaniem do niego śmietany i mąki, dzięki czemu mięso ugotuje się bez ryzyka przypalenia. Pulpety koniecznie obsmaż przed gotowaniem, aby wieprzowina była zwarta i nie rozleciała się w sosie. Pulpety uwielbiam w tradycyjnej wersji, z ziemniakami tłuczonymi lub puree i ogórkami kiszonymi. Pulpety świetnie smakują również z kromką świeżego pieczywa. Pulpety przygotujesz w nieco innym stylu- tu poznasz przepis na rybne pulpety z dodatkiem suszonych pomidorów, są idealne na obiad i kolację.
Pulpeciki duszone w sosie są idealnym obiadem, jeśli przygotuje się je w taki sposób, aby w środku były soczyste i delikatne. Przepis na klopsy w sosie koperkowym Magdy Gessler pozwala sporządzić właśnie taką potrawę i nikt nie będzie w stanie nie wziąć dokładki. Poniżej zdradzamy tajniki receptury restauratorki krok po kroku. Polskie pulpeciki wywodzą się z kuchni włoskiej, gdzie podobne danie nazywane jest "le polpette". W praktyce są one niewielkimi kotletami mielonymi, choć podawanie ich z sosem sprawia, że są znacznie soczystsze i intensywniejsze w smaku. Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji", podczas którego odwiedziła lubelską restaurację "Ąka" przypomniała swoim widzom o bardzo prostym przepisie na pulpeciki. Gwiazda TVN-u podaje je w sosie koperkowym.
Zupa pieczarkowa z pulpetami to pomysł na wyjątkowo pożywną zupę dla całej rodziny. Aromatyczny wywar i doskonałe, delikatne mięso to połączenie, które posmakuje nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na zupę pieczarkową z pulpetami, idealną na rodzinny obiad.Zupa pieczarkowa z pulpetami jest bardzo sycącą i aromatyczną zupą. Sekretem doskonałego, mocnego bulionu jest podsmażenie na maśle z cebulką wszystkich warzyw, aby oddały swój smak i aromat, dopiero później warzywa zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Dobry i wyraźny bulion jest podstawą każdej zupy.Pulpety są bardzo delikatnym mięsem. Obsmażone na oleju, następnie gotowane w wywarze warzywnym są wyjątkowo smaczne i tak miękkie, że rozpływają się w ustach. Pulpety doskonale smakują również gotowane w domowym rosole. Najlepsze pulpety uzyskasz z mięsa mielonego z łopatki wieprzowej.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny- tu dowiesz się, jak przygotować pulpety w aksamitnym sosie koperkowym.
Rosół gości na naszych stołach zwykle raz w tygodniu. Często nie mamy pomysłu co zrobić z mięsem, na którym się gotował. Dlatego przychodzimy wam z pomocą i podajemy przepis na pulpety z mięsa po rosole. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wy będziecie mieć obiad na następny dzień.Pulpety zazwyczaj robi się z surowego mięsa. Kto jednak powiedział, że nie można ich zrobić z mięsa gotowanego? Różnica będzie głównie taka, że nasze pulpety nie będą wymagały długiego gotowania. A jest to raczej zaletą niż wadą.
Obiad z mielonego mięsa? To może pulpety? Są lżejstrawne niż kotlety, bo nie smaży się ich, tylko gotuje w sosie. My do tego sosu proponujemy dodać kurki, dzięki któremu danie nabierze niezwykłego smaku. Oto przepis na pulpety w sosie kurkowym. Kurki, to po pieczarkach najpopularniejsze grzyby, które można kupić w sklepie. Oczywiście nie są dostępne przez cały rok, ale naprawdę dosyć długo. Mają ciekawy, lekko pikantny smak i bardzo apetyczny kolor. Doskonale nadają się do wielu potraw. Lubią towarzystwo śmietany. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pulpety to szybki sposób na przepyszny obiad dla całej rodziny, który przygotujesz w pół godziny. Duszone pulpety w sosie pomidorowym są niezwykle aromatyczne, delikatne i przede wszystkim bardzo smaczne. Sprawdź, jak przygotować obiad, który posmakuje nawet małym niejadkom.Pulpety wieprzowe dobrze komponują się z kaszą, ryżem oraz ziemniakami. Do obiadu przygotuj również sałatkę lub surówkę z czerwonej lub kiszonej kapusty. Pulpeciki są doskonale doprawione, delikatne i miękkie, dzięki czemu posmakują również dzieciom. Do pulpetów świetnie pasuje sos pomidorowy, który przygotujesz w domu. Sos jest niezwykle aromatyczny, smaczny i przede wszystkim pozbawiony sztucznych zagęszczaczy i konserwantów.
Soczyste pulpety z poniższego przepisu są gotowane w dość niecodzienny sposób, ponieważ dusi się je z młodą kapustą. Takie połączenie jest gwarancją doskonałego smaku i aromatu. Samo przygotowanie jest z kolei banalnie proste. Pulpety mają ogromną zaletę - poza chwilą spędzoną nad garnkami, większość czasu gotują się bez koniecznej pomocy. Dlatego zaoszczędzony czas można przeznaczyć na sporządzenie deseru lub zajęcie się innymi sprawami. Pulpeciki świetnie komponują się z delikatnym smakiem młodej kapusty, a faktura dania jest na tyle aksamitna, że każdy będzie zachwycony. Można przygotować większą ilość pulpetów i zamrozić je, aby czekały na swoją kolei w zamrażalniku. Ilustracje pochodzą z podobnego przepisu zaprezentowanego na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: