Smakosze.pl Przepisy Szybka surówka z marchewki. Uniwersalny dodatek do dań obiadowych
canva/ HandmadePictures

Szybka surówka z marchewki. Uniwersalny dodatek do dań obiadowych

13 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówka z marchewki, jabłka i orzechów doskonale sprawdzi się jako uniwersalny dodatek do dań głównych. Pasuje do potraw mięsnych, wegetariańskich, a także ryb. Jest szybka i łatwa do zrobienia, a wymieszana z aromatycznym sosem błyskawicznie znika z talerzy.

Klasyczną surówkę z marchewki z jabłkiem i sokiem z cytryny znamy wszyscy. Jest ona kultowym dodatkiem do obiadu. Jesienią wzbogaćmy jednak potrawę o orzechy włoskie lub laskowe i polejmy ją sosem na bazie miodu i oliwy. Jesienna wersja surówki z marchewki jest absolutnym hitem.

Sezon na orzechy zacznie się już za chwilę. Orzechy włoskie są bardzo smaczne i zdrowe, warto więc dodawać je nie tylko do ciast i deserów. Surówka z marchewki z dodatkiem orzechów nabiera doskonałego smaku. Jest wyraźna, słodkawa i pasuje do wielu potraw.

Przed zrobieniem surówki, przygotujmy sos. Startą marchewkę i jabłko od razu polejmy sosem z miodu i cytryny, dzięki czemu jabłko nie ściemnieje. Dopiero później dodajmy orzechy i doprawmy surówkę do smaku solą i pieprzem.

Szybka surówka z marchewki z dodatkiem orzechów włoskich

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 jabłko

  • garść orzechów włoskich

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka miodu

  • sok z połowy cytryny

  • sól, pieprz

Jak zrobić uniwersalną surówkę z marchewki?

Na początku przygotuj sos: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania surówki.

Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce, przełóż do salaterki. Całość zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Zrób to szybko, żeby jabłko nie ściemniało. Do surówki dodaj rodzynki i pokrojone orzechy włoskie, wymieszaj.

Surówkę z marchewki podasz do każdego dania. Gorąco polecam filety z kurczaka i soczyste żeberka w miodzie .

Tarta marchewka
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy