Szybki gulasz z kiełbasą a'la strogonow
Z pozoru gulasz może wydawać się daniem, którego przygotowanie zajmuje całkiem sporo czasu, a także składników. Istnieją jednak doskonałe alternatywy i poniżej prezentujemy jedną z nich. Gulasz z kiełbasy a'la strogonow smakuje wybornie, robi się w kilka chwil i wyjątkowo dobrze syci. Można podawać go po prostu ze świeżym chlebem, a także makaronem czy kaszą - wszystko zależy od wyobraźni gotującego.
Gulasz z kiełbasą a'la strogonow wzorowany jest na rosyjskim gulaszu, którego nazwa zaczerpnięta została od nazwiska autora, rosyjskiego generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa, który zdecydował się połączyć kuchnię francuską, z rosyjską tradycją gotowania dań jednogarnkowych.
W klasycznym wydaniu danie zamiast kiełbasy zawiera polędwicę wołową, jednak jej cena oraz konieczność długiego gotowania nie ułatwia zadania. Kiełbasa, o ile wybrało się dobry rodzaj, który był długo dojrzewany, świetnie ją zastępuję. Dużą zaletą jest brak konieczności brudzenia wielu garnków, a więc dużo oszczędza się także na zmywaniu.
Przepis na gulasz a'la strogonow z kiełbasą
Składniki:
-
500 g dobrej kiełbasy
-
100 g boczku wędzonego
-
300 g pieczarek
-
2 cebule
-
1 papryka zielona
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
-
75 ml śmietany 36%
-
350 ml bulionu mięsnego
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
odrobina gałki muszkatołowej
-
świeżo mielony pieprz
-
pęczek świeżej natki pietruszki lub kolendry
Zacznij od pokrojenia boczku w niewielką kostkę. Wrzuć ją do zimnego i suchego garnka. Na niewielkim ogniu wytop tłuszcz z boczku. Gdy na dnie wytopi się dużo tłuszczu, wrzuć do garnka siekaną drobno cebulę i smaż, aż się zeszkli.
Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek zmiażdżony i gotuj przez 3 minuty. Kiełbasę pokrój w plasterki. Z garnka wyciągnij wszystkie składniki i wrzuć do niego kiełbasę. Smaż na tłuszczu z boczku, aż nabierze złotego koloru. Po tym możesz dodać resztę usmażonych produktów. Paprykę umyj, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w cienkie paski. Dodaj ją do garnka.
Po podsmażeniu papryki dorzuć pokrojone w ćwiartki i umyte pieczarki. Gdy większość płynu na dnie wyparuje, dodaj musztardę i wlej bulion. Dopraw danie słodką papryką, ostrą papryką, świeżo mielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. Gotuj gulasz przez 15 minut, aż wszystko zmięknie. Na koniec zahartuj śmietanę i zabiel nią sos. Podawaj danie posypane świeżo siekanymi ziołami. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak szybko rozmrozić mięso. Ten tekst wyjawia prosty sposób na uzyskanie bardziej soczystego mięsa.
Źródło zdjęcia: canva/Qwart, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lekko pikantna surówka z marchewki, jabłka, chrzanu i śmietany
-
Ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej
Źródło: przepis autorski Zapraszamy na nasz Instagram