Smakosze.pl Przepisy Szybki gulasz z kiełbasą a'la strogonow
canva/carlosrojas20, Getty Images

Szybki gulasz z kiełbasą a'la strogonow

25 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Z pozoru gulasz może wydawać się daniem, którego przygotowanie zajmuje całkiem sporo czasu, a także składników. Istnieją jednak doskonałe alternatywy i poniżej prezentujemy jedną z nich. Gulasz z kiełbasy a'la strogonow smakuje wybornie, robi się w kilka chwil i wyjątkowo dobrze syci. Można podawać go po prostu ze świeżym chlebem, a także makaronem czy kaszą - wszystko zależy od wyobraźni gotującego.

Gulasz z kiełbasą a'la strogonow wzorowany jest na rosyjskim gulaszu, którego nazwa zaczerpnięta została od nazwiska autora, rosyjskiego generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa, który zdecydował się połączyć kuchnię francuską, z rosyjską tradycją gotowania dań jednogarnkowych.

W klasycznym wydaniu danie zamiast kiełbasy zawiera polędwicę wołową, jednak jej cena oraz konieczność długiego gotowania nie ułatwia zadania. Kiełbasa, o ile wybrało się dobry rodzaj, który był długo dojrzewany, świetnie ją zastępuję. Dużą zaletą jest brak konieczności brudzenia wielu garnków, a więc dużo oszczędza się także na zmywaniu.

Przepis na gulasz a'la strogonow z kiełbasą

Składniki:

  • 500 g dobrej kiełbasy

  • 100 g boczku wędzonego

  • 300 g pieczarek

  • 2 cebule

  • 1 papryka zielona

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej

  • 75 ml śmietany 36%

  • 350 ml bulionu mięsnego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • odrobina gałki muszkatołowej

  • świeżo mielony pieprz

  • pęczek świeżej natki pietruszki lub kolendry

Zacznij od pokrojenia boczku w niewielką kostkę. Wrzuć ją do zimnego i suchego garnka. Na niewielkim ogniu wytop tłuszcz z boczku. Gdy na dnie wytopi się dużo tłuszczu, wrzuć do garnka siekaną drobno cebulę i smaż, aż się zeszkli.

Pod koniec smażenia cebuli dodaj czosnek zmiażdżony i gotuj przez 3 minuty. Kiełbasę pokrój w plasterki. Z garnka wyciągnij wszystkie składniki i wrzuć do niego kiełbasę. Smaż na tłuszczu z boczku, aż nabierze złotego koloru. Po tym możesz dodać resztę usmażonych produktów. Paprykę umyj, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w cienkie paski. Dodaj ją do garnka.

Po podsmażeniu papryki dorzuć pokrojone w ćwiartki i umyte pieczarki. Gdy większość płynu na dnie wyparuje, dodaj musztardę i wlej bulion. Dopraw danie słodką papryką, ostrą papryką, świeżo mielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. Gotuj gulasz przez 15 minut, aż wszystko zmięknie. Na koniec zahartuj śmietanę i zabiel nią sos. Podawaj danie posypane świeżo siekanymi ziołami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak szybko rozmrozić mięso. Ten tekst wyjawia prosty sposób na uzyskanie bardziej soczystego mięsa.

Gulasz z kiełbasą

Źródło zdjęcia: canva/Qwart, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis autorski Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy