Smakosze.pl Przepisy Szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka. Wystarczy chwila i gotowe
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha na YouTube

Szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka. Wystarczy chwila i gotowe

30 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad jednogarnkowy z wykorzystaniem warzyw sezonowych, to obiad z młodej kapusty przepisu Tomasza Strzelczyka jest idealnym rozwiązaniem. Potrawę przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników.

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube przygotowuje wiele prostych i pysznych dań, które sprawdzą się na każdą okazję. Jednym z moich ulubionym potraw jest danie jednogarnkowe z młodej kapusty. Obiad dla całej rodziny jest gotowy w kilkanaście minut.

Do przygotowania szybkiego obiadu potrzebujemy wyłącznie kilku składników: młodej kapusty, pora, marchewki, pomidorów i piersi z kurczaka. Danie doprawiamy świeżym koperkiem i przyprawą curry i dusimy w bulionie drobiowym z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Młodą kapustę możemy ugotować również w rosole, który został nam z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Możemy również wykorzystać wywar warzywny, jeśli taki mamy. Nie dodawajmy do obiadu kostki rosołowej rozpuszczonej w wodzie- sztuczny bulion zepsuje cały smak.

Przepis na jednogarnkowy obiad z młodej kapusty

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty

  • 2 piersi z kurczaka

  • 4 łyżeczki przyprawy curry

  • 2 pory

  • marchewka

  • 500 ml bulionu drobiowego

  • puszka pomidorów krojonych

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • koperek

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak zrobić jednogarnkowy obiad z młodej kapusty?

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju, następnie dodaj przyprawę curry, sól i pieprz i smaż przez kilka minut. W tym czasie poszatkuj młodą kapustę, marchewkę zetrzyj na tarce, posiekaj por.

Do mięsa wlej bulion, dodaj marchewkę, puszkę pomidorów i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż danie zacznie wrzeć. Dodaj posiekany por i kapustę, wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 10- 15 minut.

W razie potrzeby dodaj odrobinę wywaru, potrawa nie może być bardzo gęsta. Pod koniec gotowania, kiedy już warzywa będą miękkie, dodaj śmietanę, wymieszaj i duś kolejne 5 minut . Kapustę dopraw do smaku solą, pieprzem, solidnie oprósz posiekanym koperkiem i podaj, smacznego.

Z młodej kapusty przygotuj również gołąbki bez zawijania oraz bardzo aromatyczny bigos . Dania są równie szybkie i bardzo smaczne.

Młoda kapusta
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: film na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy