Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty. Szybko i przepysznie

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty. Szybko i przepysznie

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty
Screen z filmu na kanale Sylwia Machnik - Milma na YouTube

Gołąbki bez zawijania są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Ich przyrządzenie jest proste, a uzyskane kotleciki zachwycają smakiem i aromatem podobnie jak klasyczna odsłona tego rarytasu. Jeśli nie macie ochoty na żmudne formowanie zawijasów z kapusty, przepis pani Sylwii przypadnie wam do gustu.

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty jest sezonowym daniem, którego każdy smakosz choć raz powinien spróbować. Przyrządza się je sprawnie, a są równie smaczne co tradycyjne. Jeśli macie ochotę na lekką i soczystą odsłonę mięsa z warzywami, musicie wypróbować przepis pani Sylwii - efekty możecie zobaczyć na zdjęciu ilustrującym ten artykuł.

Przepis na wyborne gołąbki bez zawijania:

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 1 średnia cebula

  • 1 młoda marchew

  • 2 ząbki czosnku

  • 2-3 łyżki bułki tartej

  • 1 jajo (opcjonalnie)

  • woda

  • mąka pszenna

  • około pół szklanki słodkiej śmietanki

  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)

  • garść posiekanego koperku

  • odrobina soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie gołąbków bez zawijania:

Cebulę obieramy z łupiny. Siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy warzywo. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę starannie myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Łączymy ją z mięsem w dużej misce.

Kapustę oczyszczamy i szatkujemy. Dodajemy ją do miski. Doprawiamy pieprzem, solą oraz papryką, jeśli jej używamy. Wrzucamy warzywa z patelni. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Ten zabieg sprawi, że łatwiej będzie je uformować.

Jeżeli nadal będzie to trudne — dodajcie do masy jajko. Płaskie i owalne kotlety obtaczamy w mące. Na dobrze rozgrzanym oleju obsmażamy przygotowane gołąbki bez zawijania, po czym podlewamy je odrobiną wody.

Wlewamy też słodką śmietankę. Na koniec wsypujemy koperek, przykrywamy patelnię i dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie doprawiamy sokiem z cytryny oraz sola i pieprzem, jeśli okaże się to konieczne.

Jeżeli sos będzie rzadki, dosypujemy łyżkę mąki rozrobioną w odrobinie wody lub śmietanki z patelni i podgrzewamy jeszcze przez chwilkę. Gołąbki bez zawijania podajemy na ciepło z ziemniakami lub chlebem.

Inne pomysły na przyrządzenie młodej kapusty znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule zdradzamy niezawodny patent na kapustę zasmażaną. Ten natomiast zdradza tajniki przyrządzania smakowitego kapuśniaku.

Gołąbki bez zawijania są równie smaczne co tradycyjne
canva/Qwart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Sylwia Machnik - Milma