Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Idealny wiosenny obiad
Jeśli lubicie bigos, powiemy wam, jak zrobić ekspresowy bigos z młodej kapusty. Będzie idealny na wiosenny obiad. Wszyscy zachwycą się jego lekkością, delikatnością i pełnym smakiem. Podajcie go z młodymi ziemniakami lub pieczywem, a w mig zniknie z talerzy.
Bigos kojarzy się z niezwykle sycącym daniem przyrządzanym z kiszonej kapusty i dużej ilości mięsa i wędlin. My jednak postanowiliśmy przygotować jego lżejszą i szybszą odmianę. A to wszystko za sprawą jednego składnika — młodej kapusty. Nie wymaga ona długiego gotowania i jest na tyle pełna smaku, że nie potrzebuje wielu dodatków.
Oczywiście do bigosu z młodej kapusty możecie też dodać trochę kapusty kiszonej. Dzięki niej smak potrawy będzie mocniejszy, bardziej zdecydowany. Danie możecie także wzbogacić gotowanym mięsem, które np. zostało wam z obiadu.
Przepis na szybki bigos z młodej kapusty
Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 listki laurowe
po 4-5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
1 cebula
2 łyżki oleju
30 dag cienkiej kiełbasy
5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Przygotowanie ekspresowego bigosu
Kapustę oczyść, poszatkuj, wsyp do garnka. Podlej ją ok. 1,5 szklanki zimnej wody, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w krążki lub w kostkę kiełbasę, przesmaż ją. Kiełbasę i cebulę dodaj do gotującej się kapusty.
Całość gotuj jeszcze ok. 15 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, duś jeszcze 5 minut. Bigos dopraw do smaku, wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Wskazówka:
Jeśli do bigosu dodasz też kapustę kiszoną lub świeżą, ubiegłoroczną, wydłuż nieco czas gotowania potrawy.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis Magdy Gessler na bigos szlachecki, a także na bigos z kiełbasą i grzybami.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Idealna propozycja obiadowa
Niedzielny rosół z kurkumą i imbirem. Aromatyczny i przepyszny
Źródło: mieszamwgarnku