Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Idealny wiosenny obiad
Renata Materlińska
Renata Materlińska 12.06.2022 21:51

Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Idealny wiosenny obiad

bigos
canva/-lvinst-

Jeśli lubicie bigos, powiemy wam, jak zrobić ekspresowy bigos z młodej kapusty. Będzie idealny na wiosenny obiad. Wszyscy zachwycą się jego lekkością, delikatnością i pełnym smakiem. Podajcie go z młodymi ziemniakami lub pieczywem, a w mig zniknie z talerzy.

Bigos kojarzy się z niezwykle sycącym daniem przyrządzanym z kiszonej kapusty i dużej ilości mięsa i wędlin. My jednak postanowiliśmy przygotować jego lżejszą i szybszą odmianę. A to wszystko za sprawą jednego składnika — młodej kapusty. Nie wymaga ona długiego gotowania i jest na tyle pełna smaku, że nie potrzebuje wielu dodatków.

Oczywiście do bigosu z młodej kapusty możecie też dodać trochę kapusty kiszonej. Dzięki niej smak potrawy będzie mocniejszy, bardziej zdecydowany. Danie możecie także wzbogacić gotowanym mięsem, które np. zostało wam z obiadu.

Przepis na szybki bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 2 listki laurowe

  • po 4-5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 30 dag cienkiej kiełbasy

  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • sól, pieprz

Przygotowanie ekspresowego bigosu

Kapustę oczyść, poszatkuj, wsyp do garnka. Podlej ją ok. 1,5 szklanki zimnej wody, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w krążki lub w kostkę kiełbasę, przesmaż ją. Kiełbasę i cebulę dodaj do gotującej się kapusty.

Całość gotuj jeszcze ok. 15 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, duś jeszcze 5 minut. Bigos dopraw do smaku, wymieszaj z posiekanym koperkiem.

Wskazówka:

Jeśli do bigosu dodasz też kapustę kiszoną lub świeżą, ubiegłoroczną, wydłuż nieco czas gotowania potrawy.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Magdy Gessler na bigos szlachecki, a także na bigos z kiełbasą i grzybami.

młoda kapusta
młoda kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mieszamwgarnku