Szybki makaron z kurkami z przepisu Okrasy. Jesienny obiad w nowej odsłonie
Makaron z kurkami polecany przez Karola Okrasę jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Doskonale też smakuje, bo oprócz aromatycznych grzybów zawiera również posiekane pistacje. Efekt naprawdę jest powalający. Koniecznie musicie przetestować ten przepis,
Nie tylko lato jest porą na pyszne warzywa i owoce sezonowe. Jesienią możemy cieszyć się smakiem aromatycznych grzybów, orzechów, dyń, śliwek i wielu innych produktów. Przygotujemy z nich wyśmienite dania i desery dla całej rodziny. Jednym z dań obiadowych, które musi znaleźć się w jesiennym menu, jest szybki makaron z kurkami z przepisu Karola Okrasy.
Na stronie kuchnialidla.pl znajdziemy wiele ciekawych przepisów od znanych kucharzy, między innymi Karola Okrasy, którego przepis na makaron wykorzystany jest w tym artykule. Makaron przygotowany według jego receptury jest pomysłem na naprawdę szybki obiad, który wygląda jak z najlepszej restauracji. Aromatyczne grzyby, pistacje, kapary i ser grana padano tworzą naprawdę rewelacyjne danie.
Do przygotowania makaronu z kurkami i pistacjami potrzebujemy dużej, głębszej patelni, ponieważ ugotowany makaron będziemy smażyć z resztą składników. W ten sposób doskonale przejdzie on aromatem kurek i pistacji. Makaron musimy ugotować al dente, w przeciwnym wypadku rozpadnie się na patelni podczas smażenia.
Makaron z kurkami i pistacjami według przepisu Karola Okrasy
Składniki na 4 porcje:
-
400 g kurek
-
4 łyżki obranych pistacji
-
2 ząbki czosnku
-
60 g sera grana padano lub innego twardego
-
3 łyżki kaparów
-
pęczek natki pietruszki
-
oliwa z oliwek
-
sól, pieprz do smaku
-
opakowanie makaronu, np. tagliatelle, penne
Jak zrobić szybki makaron z kurkami na jesienny obiad?
Obrane pistacje drobno posiekaj, posiekaj również czosnek, natkę pietruszki, pokrój drobno kurki. Zetrzyj na tarce ser, odcedź kapary z zalewy. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź.
Na dużej patelni podsmaż czosnek z kurkami na oliwie, następnie dodaj połowę posiekanej natki pietruszki, kapary, połowę pistacji i smaż na małym ogniu kilka minut. Na patelnię przełóż ugotowany i odcedzony makaron.
Całość podsmaż chwilę, stale mieszając, żeby danie się nie przypaliło, następnie przełóż na talerze. Makaron posyp resztą posiekanej pietruszki, pistacjami i serem.
Z kurek przygotujesz również wyśmienity sos na bazie śmietany . Jeśli masz ochotę na zupę kalafiorową w nowej odsłonie- tu poznasz przepis na zupę z pieczonych warzyw z dodatkiem kurek. Jest idealna na jesienny obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kremowy sos grzybowy bez dodatku śmietany. Mniej kaloryczny, a tak samo pyszny
-
Gessler robi rosół na mięsie, o którym nikt by nie pomyślał. Jest pomijane
-
Puszysty biszkopt bez dodatku jajek. Zastąpisz je czymś wyjątkowym
Źródło: kuchnialidla