Sos z kurek jest prostym i niezwykle aromatycznym sosem, który świetnie łączy się z wieloma dodatkami, np. z makaronem, ziemniakami, ryżem, kaszą. Sos będzie gotowy w kilka minut, a każdy będzie zachwycony jego wyjątkowym smakiem.
Jak zrobić dobry sos z kurek? Niektórzy dodają do niego koperek, inni zagęszczają mąką. Domowy sos kurkowy zrobiony jest z podstawowych składników: grzybów, cebuli, natki pietruszki i śmietany i moim zdaniem taki właśnie jest najsmaczniejszy. Do sosu dodajmy szczyptę kurkumy, która pięknie podkreśli złoty kolor kurek.
Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem
CZYTAJ DALEJSekretnym składnikiem sosu z kurek jest odpowiedni rodzaj tłuszczu, na którym będziemy smażyć delikatne grzyby. Do kurek wykorzystajmy masło, nie oliwę, nie olej. Masło dodaje grzybom rewelacyjnego smaku i aromatu, jest niezbędne do przygotowania najlepszego sosu kurkowego.
Sezon na kurki trwa w najlepsze, dlatego też do sosu wykorzystajmy świeże grzyby. Mrożone kurki nie będą już tak smaczne, mogą być nawet lekko gorzkawe. Sos kurkowy doprawmy pod koniec gotowania solą i pieprzem, mąka jest zbędna, sos będzie gęsty i nie będzie miał mącznego posmaku.
Prosty przepis na najsmaczniejszy sos z kurek
Składniki:
300 g kurek
duży ząbek czosnku
pół cebuli
natka pietruszki
250 ml śmietany 18%
1,5 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
szczypta kurkumy
Jak zrobić dobry sos kurkowy? Sos jest niezwykle aromatyczny i smaczny
Kurki umyj, pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebulę i czosnek. Na maśle zeszklij cebulę z czosnkiem, następnie dodaj grzyby i smaż przez 5- 6 minut na wolnym ogniu.
Na patelnię wlej śmietankę, dodaj kurkumę i gotuj 2- 3 minuty, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Całość oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z ziemniakami, ryżem, makaronem, pieczywem, smacznego.
Z kurkami zrobisz również pyszną jajecznicę oraz pyszny farsz- tu poznasz przepis na pierogi z grzybami, idealne na rodzinny obiad.
canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prażone jabłka do słoików. Idealne do szarlotki, a także wielu innych wypieków
Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności
Źródło: kwestiasmaku