Smakosze.pl
Jak zrobić dobry sos z kurek? Pamiętaj o najważniejszym dodatku

canva/Nataliia_Eina

Jak zrobić dobry sos z kurek? Pamiętaj o najważniejszym dodatku

6 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sos z kurek jest prostym i niezwykle aromatycznym sosem, który świetnie łączy się z wieloma dodatkami, np. z makaronem, ziemniakami, ryżem, kaszą. Sos będzie gotowy w kilka minut, a każdy będzie zachwycony jego wyjątkowym smakiem.

Jak zrobić dobry sos z kurek? Niektórzy dodają do niego koperek, inni zagęszczają mąką. Domowy sos kurkowy zrobiony jest z podstawowych składników: grzybów, cebuli, natki pietruszki i śmietany i moim zdaniem taki właśnie jest najsmaczniejszy. Do sosu dodajmy szczyptę kurkumy, która pięknie podkreśli złoty kolor kurek.

Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem

Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone? Olej wcale nie jest idealnym wyborem

CZYTAJ DALEJ

Sekretnym składnikiem sosu z kurek jest odpowiedni rodzaj tłuszczu, na którym będziemy smażyć delikatne grzyby. Do kurek wykorzystajmy masło, nie oliwę, nie olej. Masło dodaje grzybom rewelacyjnego smaku i aromatu, jest niezbędne do przygotowania najlepszego sosu kurkowego.

Sezon na kurki trwa w najlepsze, dlatego też do sosu wykorzystajmy świeże grzyby. Mrożone kurki nie będą już tak smaczne, mogą być nawet lekko gorzkawe. Sos kurkowy doprawmy pod koniec gotowania solą i pieprzem, mąka jest zbędna, sos będzie gęsty i nie będzie miał mącznego posmaku.

Prosty przepis na najsmaczniejszy sos z kurek

Składniki:

  • 300 g kurek

  • duży ząbek czosnku

  • pół cebuli

  • natka pietruszki

  • 250 ml śmietany 18%

  • 1,5 łyżki masła

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypta kurkumy

Jak zrobić dobry sos kurkowy? Sos jest niezwykle aromatyczny i smaczny

Kurki umyj, pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebulę i czosnek. Na maśle zeszklij cebulę z czosnkiem, następnie dodaj grzyby i smaż przez 5- 6 minut na wolnym ogniu.

Na patelnię wlej śmietankę, dodaj kurkumę i gotuj 2- 3 minuty, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Całość oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z ziemniakami, ryżem, makaronem, pieczywem, smacznego.

Z kurkami zrobisz również pyszną jajecznicę oraz pyszny farsz- tu poznasz przepis na pierogi z grzybami, idealne na rodzinny obiad.

Makaron z sosem kurkowym

canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >