Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić dobry sos z kurek? Pamiętaj o najważniejszym dodatku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.08.2022 18:03

Jak zrobić dobry sos z kurek? Pamiętaj o najważniejszym dodatku

Jak zrobić dobry sos z kurek? Pamiętaj o najważniejszym dodatku
canva/Nataliia_Eina

Sos z kurek jest prostym i niezwykle aromatycznym sosem, który świetnie łączy się z wieloma dodatkami, np. z makaronem, ziemniakami, ryżem, kaszą. Sos będzie gotowy w kilka minut, a każdy będzie zachwycony jego wyjątkowym smakiem.

Jak zrobić dobry sos z kurek? Niektórzy dodają do niego koperek, inni zagęszczają mąką. Domowy sos kurkowy zrobiony jest z podstawowych składników: grzybów, cebuli, natki pietruszki i śmietany i moim zdaniem taki właśnie jest najsmaczniejszy. Do sosu dodajmy szczyptę kurkumy, która pięknie podkreśli złoty kolor kurek.

Sekretnym składnikiem sosu z kurek jest odpowiedni rodzaj tłuszczu, na którym będziemy smażyć delikatne grzyby. Do kurek wykorzystajmy masło, nie oliwę, nie olej. Masło dodaje grzybom rewelacyjnego smaku i aromatu, jest niezbędne do przygotowania najlepszego sosu kurkowego.

Sezon na kurki trwa w najlepsze, dlatego też do sosu wykorzystajmy świeże grzyby. Mrożone kurki nie będą już tak smaczne, mogą być nawet lekko gorzkawe. Sos kurkowy doprawmy pod koniec gotowania solą i pieprzem, mąka jest zbędna, sos będzie gęsty i nie będzie miał mącznego posmaku.

Prosty przepis na najsmaczniejszy sos z kurek

Składniki:

  • 300 g kurek

  • duży ząbek czosnku

  • pół cebuli

  • natka pietruszki

  • 250 ml śmietany 18%

  • 1,5 łyżki masła

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypta kurkumy

Jak zrobić dobry sos kurkowy? Sos jest niezwykle aromatyczny i smaczny

Kurki umyj, pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebulę i czosnek. Na maśle zeszklij cebulę z czosnkiem, następnie dodaj grzyby i smaż przez 5- 6 minut na wolnym ogniu.

Na patelnię wlej śmietankę, dodaj kurkumę i gotuj 2- 3 minuty, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Całość oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z ziemniakami, ryżem, makaronem, pieczywem, smacznego.

Z kurkami zrobisz również pyszną jajecznicę oraz pyszny farsz- tu poznasz przepis na pierogi z grzybami, idealne na rodzinny obiad.

Makaron z sosem kurkowym
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku