Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kremowy sos grzybowy bez dodatku śmietany. Mniej kaloryczny, a tak samo pyszny

Kremowy sos grzybowy bez dodatku śmietany. Mniej kaloryczny, a tak samo pyszny

Kremowy sos grzybowy
canva/dusiowa

Sos grzybowy pasuje do wielu dań. Przygotowanie go bez dodatku śmietany jest proste i wcale nie wymaga skomplikowanych składników. Tłusty nabiał zastąpimy lżejszym jogurtem naturalnym, który fantastycznie podkreśli smak skarbów lasu. Spróbujecie?

Lekki i aromatyczny sos grzybowy skusi niejednego smakosza. Warto przygotować go z dodatkiem jogurtu naturalnego, a nie będzie lżej strawny, ale też cudownie kremowy. Przyrządzenie przysmaku jest równie proste.

Przepis na pyszny sos grzybowy

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych

  • 2 spore cebule

  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego

  • 2 płaskie łyżeczki tymianku lub oregano (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 250 ml wody lub więcej

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić sos grzybowy? Śmietana wcale nie będzie konieczna

Grzyby oczyszczamy i kroimy je w kosteczkę. Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy na nim warzywo. Dodajemy grzyby oraz wodę. Przykrywamy i dusimy do czasu, aż zmiękną.

Do jogurtu wlewamy trochę płynu z patelni i mieszamy. Staramy się robić to powoli, unikając powstania grudek. Mieszankę powoli wlewamy do naczynia, cały czas mieszając.

Na koniec sos grzybowy doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie ziołami. Wlewamy nieco wody, jeśli uznamy go za zbyt gęsty. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie pyszne dodatki do sosu grzybowego. Sprawdźcie koniecznie, jak smakuje z lekkimi kluskami śląskimi. Możecie też zjeść go z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi.

Sos grzybowy pasuje m.in. do mięs
canva/AYImages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: