Kremowy sos grzybowy bez dodatku śmietany. Mniej kaloryczny, a tak samo pyszny
Sos grzybowy pasuje do wielu dań. Przygotowanie go bez dodatku śmietany jest proste i wcale nie wymaga skomplikowanych składników. Tłusty nabiał zastąpimy lżejszym jogurtem naturalnym, który fantastycznie podkreśli smak skarbów lasu. Spróbujecie?
Lekki i aromatyczny sos grzybowy skusi niejednego smakosza. Warto przygotować go z dodatkiem jogurtu naturalnego, a nie będzie lżej strawny, ale też cudownie kremowy. Przyrządzenie przysmaku jest równie proste.
Przepis na pyszny sos grzybowy
Składniki:
300 g grzybów leśnych
2 spore cebule
400 g gęstego jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżeczki tymianku lub oregano (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
250 ml wody lub więcej
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić sos grzybowy? Śmietana wcale nie będzie konieczna
Grzyby oczyszczamy i kroimy je w kosteczkę. Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy na nim warzywo. Dodajemy grzyby oraz wodę. Przykrywamy i dusimy do czasu, aż zmiękną.
Do jogurtu wlewamy trochę płynu z patelni i mieszamy. Staramy się robić to powoli, unikając powstania grudek. Mieszankę powoli wlewamy do naczynia, cały czas mieszając.
Na koniec sos grzybowy doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie ziołami. Wlewamy nieco wody, jeśli uznamy go za zbyt gęsty. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie pyszne dodatki do sosu grzybowego. Sprawdźcie koniecznie, jak smakuje z lekkimi kluskami śląskimi. Możecie też zjeść go z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gessler robi rosół na mięsie, o którym nikt by nie pomyślał. Jest pomijane
Niezwykłe pulpety w aromatycznym sosie. Zapomnij o użyciu zwykłego mięsa mielonego
Paulina Sykut - Jeżyna stawia na wyjątkowe śniadanie. Zapomnij o jajecznicy