Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler robi rosół na mięsie, o którym nikt by nie pomyślał. Jest pomijane
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.10.2022 10:59

Gessler robi rosół na mięsie, o którym nikt by nie pomyślał. Jest pomijane

magda gessler rosół
Canva / valentynsemenov, TRICOLORS / East News

Rosół sprawdza się idealnie jako rozgrzewająca i pożywna zupa. Magda Gessler ta jesienną porą przypomina nam o pysznym rosole z gęsiny. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe i wartościowe, warto więc o nim pamiętać przy kolejnym gotowaniu wywaru. Jego smak na długo pozostanie w pamięci.

Do gotowania rosołu sprawdza się szyja, skrzydełka, mięsne kości a także podroby. Części te możemy uzyskać z luzowania całej gęsi lub szukać ich w dobrze zaopatrzonych sklepach mięsnych. Części z jednego ptaka zalewamy 3 litrami wody do gotowania rosołu.

Z gęsi uzyskujemy mięso o dużej zawartości tłuszczu, wobec czego konieczne może okazać się usunięcie jego nadmiaru z gotowego bulionu. Łatwo zrobisz to po schłodzeniu wywaru. Tłuszcz zwyczajnie zastygnie na jego powierzchni będzie można z łatwością wyjąć go za pomocą łyżki cedzakowej.

Do gotowania tłustych rosołów doskonale sprawdza się również dodatek jabłka. Cały owoc wrzucamy do garnka i wyciągamy go po zakończeniu gotowania. Taki trik skutecznie przełamuje nieco mdławy smak bulionu.

Przepis na aromatyczny rosół z gęsiny według Magdy Gessler

Składniki:

  • skrzydełka, szyja, podroby, kości i okrawki mięsa po porcjowaniu gęsi

  • 2-3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • kawałek selera

  • pół pora

  • 1 mała cebula

  • 2-3 gałązki lubczyku

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól i pieprz do smaku

Przepis na elegancki rosół na gęsim mięsie

Mięso na rosół wsadź do dużego garnka. Zalej je 3 litrami zimnej wody i ustaw na niewielkiej mocy palnika. Doprowadź do zagotowania, po czym usuń pojawiającą się na powierzchni wody szara pianę.

Do gotującego się rosołu dołóż liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj sól i pieprz do smaku. Całość trzymaj na wolnym ogniu przez ok. 60 minut.

W międzyczasie przygotuj warzywa do rosołu. Marchewkę, pietruszkę oraz seler umyj i obierz. Pora oczyść z zanieczyszczeń i pokrój na mniejsze części tak, aby w całości zmieścił się do garnka.

Przygotowane warzywa dodaj do rosołu wraz z gałązkami lubczyku. Gotuj kolejne 60 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem rosół odcedź na durszlaku lub dużym sicie.

Rosół z gęsiny świetnie smakuje podany z lanymi kluseczkami. Możesz także dodać do niego okrawki mięsa pozostałe po gotowaniu. W tym wypadku po dodaniu obranego mięsa do wywaru, należy go ponownie zagotować. Klasyczny rosół możesz przygotować też na mięsie kaczym. Z resztek po gotowaniu rosołu wyczarujesz to niezwykłe danie.

Canva / Dar1930
Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: