Gessler robi rosół na mięsie, o którym nikt by nie pomyślał. Jest pomijane
Rosół sprawdza się idealnie jako rozgrzewająca i pożywna zupa. Magda Gessler ta jesienną porą przypomina nam o pysznym rosole z gęsiny. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe i wartościowe, warto więc o nim pamiętać przy kolejnym gotowaniu wywaru. Jego smak na długo pozostanie w pamięci.
Do gotowania rosołu sprawdza się szyja, skrzydełka, mięsne kości a także podroby. Części te możemy uzyskać z luzowania całej gęsi lub szukać ich w dobrze zaopatrzonych sklepach mięsnych. Części z jednego ptaka zalewamy 3 litrami wody do gotowania rosołu.
Z gęsi uzyskujemy mięso o dużej zawartości tłuszczu, wobec czego konieczne może okazać się usunięcie jego nadmiaru z gotowego bulionu. Łatwo zrobisz to po schłodzeniu wywaru. Tłuszcz zwyczajnie zastygnie na jego powierzchni będzie można z łatwością wyjąć go za pomocą łyżki cedzakowej.
Do gotowania tłustych rosołów doskonale sprawdza się również dodatek jabłka. Cały owoc wrzucamy do garnka i wyciągamy go po zakończeniu gotowania. Taki trik skutecznie przełamuje nieco mdławy smak bulionu.
Przepis na aromatyczny rosół z gęsiny według Magdy Gessler
Składniki:
skrzydełka, szyja, podroby, kości i okrawki mięsa po porcjowaniu gęsi
2-3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
pół pora
1 mała cebula
2-3 gałązki lubczyku
4-5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
Przepis na elegancki rosół na gęsim mięsie
Mięso na rosół wsadź do dużego garnka. Zalej je 3 litrami zimnej wody i ustaw na niewielkiej mocy palnika. Doprowadź do zagotowania, po czym usuń pojawiającą się na powierzchni wody szara pianę.
Do gotującego się rosołu dołóż liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj sól i pieprz do smaku. Całość trzymaj na wolnym ogniu przez ok. 60 minut.
W międzyczasie przygotuj warzywa do rosołu. Marchewkę, pietruszkę oraz seler umyj i obierz. Pora oczyść z zanieczyszczeń i pokrój na mniejsze części tak, aby w całości zmieścił się do garnka.
Przygotowane warzywa dodaj do rosołu wraz z gałązkami lubczyku. Gotuj kolejne 60 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem rosół odcedź na durszlaku lub dużym sicie.
Rosół z gęsiny świetnie smakuje podany z lanymi kluseczkami. Możesz także dodać do niego okrawki mięsa pozostałe po gotowaniu. W tym wypadku po dodaniu obranego mięsa do wywaru, należy go ponownie zagotować. Klasyczny rosół możesz przygotować też na mięsie kaczym. Z resztek po gotowaniu rosołu wyczarujesz to niezwykłe danie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siostra Aniela pokazała krok po kroku, jak robi knedle ze śliwkami. Nie ma lepszego przepisu
Ketchupowo-musztardowe kotlety schabowe z piekarnika. Zdrowsze i soczyste
Babcia Wiesia zawsze dodaje do rosołu 1 składnik. Różnicę widać od razu