Smakosze.pl Przepisy Masz w domu kiełbasę i ziemniaki? Zrobisz z nich obiad za grosze rodem z Ameryki. Pamiętaj o 1 dodatku
canva/zia_shusha

Masz w domu kiełbasę i ziemniaki? Zrobisz z nich obiad za grosze rodem z Ameryki. Pamiętaj o 1 dodatku

12 listopada 2022

Szukacie pomysłu na tani obiad? Jeśli macie pod ręką kiełbasę, ziemniaki oraz puszkę fasolki w sosie pyszne danie wyczarujecie w zaledwie kilka minut. Rodzina zje ze smakiem, a wy mniej czasu spędzicie w kuchni. Same plusy.

Prosty i szybki obiad z kilku składników jest idealnym pomysłem na weekend, kiedy zamiast gotowaniu czas chce się poświecić rodzinie. Na szczęście są dania i triki, które sprawiają, że przygotowanie posiłku nie jest żmudne i długie.

Mając pod ręką strączki w puszkach - np. fasolkę w sosie - kiełbasę lub inną wędlinę i ziemniaki, zrobienie taniego i pysznego jedzenia dla wszystkich domowników będzie kwestią kilku chwil. Warto zadbać o pełna spiżarkę, by ułatwić sobie gotowanie.

Przepis na szybki obiad z kiełbasą, fasolką i ziemniakami

Składniki:

  • 500 g kiełbasy np. wędzonej lub czosnkowej

  • 1 puszka fasoli białej w sosie pomidorowym

  • 4 duże ziemniaki

  • 1 spora cebula

  • 2 papryki w dowolnym kolorze (opcjonalnie)

  • 2 średnie marchewki (opcjonalnie)

  • pół szklanki bulionu warzywnego lub wołowego

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

Jak zrobić szybki obiad z kiełbasą, fasolką i ziemniakami? Mamy pomysł na tani i prosty posiłek

Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w plasterki i zrumienienia jej na patelni. Przenosimy ją na talerzyk, a na wytopionym tłuszczu szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę oraz pocięte w niewielką kostkę ziemniaki.

Smażymy przez 2 minuty, a następnie dodajemy rozdrobioną w paseczki paprykę. Chwilę smażymy, w międzyczasie wsypując przyprawy. Wrzucamy zawartość puszki z fasolą i dolewamy bulion.

Zawartość na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Na początku warto przykryć naczynie, by warzywa na pewno zmiękły. Na koniec wrzucamy usmażoną wcześniej kiełbasę i po 2-3 minutach kończymy gotowanie. Danie podajemy na ciepło. Smacznego

Wskazówka: dodając kiełbaski roślinne i korzystając z warzywnego wywaru, uzyskacie wegańską wersję potrawy. Danie warto wzbogacić o podsmażone pieczarki oraz odrobinę sosu sojowego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na tani obiad. Koniecznie spróbujcie zapiekanki makaronowej z serem , znanej wielu osobom pod nazwą mac and cheese. Jej przygotowanie zajmie wam zaledwie kwadrans. Nieco dłużej przyrządza się chłopski kociołek , lecz danie z kapustą i kiełbasą jest naprawdę pyszne.

Szybki obiad z kiełbasą, fasolką i ziemniakami jest znakomity
canva/rjgrant

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy