Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chłopski kociołek z kapustą i kiełbasą. Jednogarnkowy obiad
Renata Materlińska
Renata Materlińska 19.05.2022 14:30

Chłopski kociołek z kapustą i kiełbasą. Jednogarnkowy obiad

Jednogarnkowy chłopski kociołek
canva/EzumeImages

Nie macie pomysłu na pożywne danie obiadowe? Przychodzimy wam z pomocą i serwujemy przepis na chłopski kociołek z kapustą i kiełbasą. Taki jednogarnkowy obiad z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. By go przygotować, wystarczy wrzucić do garnka kilka warzyw i przypraw oraz podsmażoną kiełbasę i całość dusić pół godziny. Sekretem dania jest młoda kapusta

Codzienne gotowanie obiadów nie jest łatwą sprawą. Często zwyczajnie brakuje już pomysłów na dania. Nie chcemy przecież gotować wciąż tego samego. Wolelibyśmy zaskoczyć czymś rodzinę, ale oczywiście bez nadmiaru pracy.

Dobrym wyjściem z tej sytuacji jest przygotowanie dania jednogarnkowego. Możecie wrzucić do naczynia kilka składników, które właśnie macie w swoich zapasach i zamienić je w pożywny obiad. Brzmi prosto i takie jest w rzeczywistości.

Jak przygotować kociołek z kapustą i kiełbasą?

Składniki:

  • 1 cebula

  • olej

  • 2 ząbki czosnku

  • ok. 50 dag ziemniaków

  • ok. 40 dag cienkiej kiełbasy

  • 1/3 główki niedużej młodej kapusty

  • 1 czerwona papryka

  • 2 szklanki bulionu

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • majeranek

  • papryka słodka i ostra

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • koperek lub natka pietruszki

Chłopski kociołek — krok po kroku

Cebulę obierz, grubo pokrój, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek, całość chwilę przesmaż.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę lub półplasterki. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć ziemniaki i mieszając, smaż je ok. 5 minut. Dodaj pokrojoną kiełbasę i całość przesmaż.

Paprykę oczyść, pokrój w dużą kostkę lub w paski. Kapustę oczyść, grubo poszatkuj. Do ziemniaków dodaj paprykę, kapustę oraz podsmażoną cebulę.

Całość podlej gorącym bulionem, wymieszaj. Dodaj przyprawy i duś na niedużym ogniu ok. 20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i duś jeszcze 10 minut. Dopraw do smaku, posyp posiekaną zieleniną.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na żeberka w kiszonej kapuście, a także na bezmięsne leczo.

poszatkowana kapusta
poszatkowana kapusta

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje