Szybki przepis na domowy smalec z fasoli. Smakuje lepiej nawet od tradycyjnego
Smalec z fasoli jest sycącą, do złudzenia przypominającą swój pierwowzór, pastą roślinną. Przygotowanie rarytasu zajmie wam dosłownie chwilę. Podajcie go z ogórkiem kiszonym, a smak zachwyci każdego, kto takiej kanapki spróbuje.
Domowy smalec z pewnością urzekł już niejednego smakosza. Jeżeli nie po drodze wam z tym mięsnym rarytasem — nawet, gdy jego smak podbija gruszka — możecie spróbować przygotować go w wersji roślinnej. Będzie równie smaczny. Spróbujecie?
Przepis na smaczny smalec z białej fasoli
Składniki:
-
1 puszka białej fasola w zalewie
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki zimnej wody
-
1 niewielka cebula
-
pół łyżeczki majeranku
-
1 łyżka sosu sojowego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Fasolę odsączamy z płynu i dokładnie płuczemy na sicie. Wrzucamy ją do pojemnika blendera i dodajemy wodę i sos sojowy oraz podsmażone warzywa i przyprawy. Doprawiamy masę świeżo zmielonym pieprzem i solą, jeśli to konieczne.
Całość rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Podajemy ze świeżym chlebem razowym i pokrojonym w plasterki ogórkiem kiszonym. Smacznego.
Wskazówki:
-
Do smalczyku można przygotować wegańskie skwarki z wędzonego tempehu. Wystarczy pokrojony w drobną kostkę produkt sojowy podsmażyć na odrobinie oliwy z dodatkiem łyżeczki papryki wędzonej.
-
Jeżeli klasyczna cebula jest dla was zbyt wyrazista, spróbujcie użyć cebuli czosnkowej lub szalotki. Smaczna będzie także zielona część pora.
Źródło zdjęcia: canva/joannatkaczuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad
-
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
-
Wyśmienite placki z rzepy i marchewki. Pomysł na niedrogi obiad
Źródło: smaker