Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przyrządzić aksamitny domowy smalec?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 29.11.2021 01:00

Jak przyrządzić aksamitny domowy smalec?

smalec
canva/TeresaKasprzycka

Świeży chleb posmarowany aromatycznym smalcem, obłożony plasterkami kiszonego ogórka. Masz na niego ochotę? Jeśli tak, powiemy ci, jak przyrządzić aksamitny domowy smalec. Jego przygotowanie nie jest trudne, a kluczem do puszystości jest odrobina mleka.

Smalec z pewnością nie jest zdrowy, za to jaki smaczny. Czasami ma się po prostu na niego ochotę. A jeśli je się go sporadycznie, z całą pewnością nie zaszkodzi.

W ostatnich latach smalec przeżywa swoiste odrodzenie. Kiedyś uznawany był za tanią omastę do chleba, dziś uchodzi za oryginalne smarowidło. Często jest serwowany w najlepszych restauracjach jako czekadełko. Dziś takie wyborne smarowidło możecie przygotować sami. A więc do dzieła.

Jak przyrządzić aksamitny domowy smalec?

Składniki:

  • 50 dag słoniny

  • 30 dag surowego boczku

  • 4 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 jabłko

  • sól, pieprz

  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie smalcu

Słoninę i boczek oddzielnie zmiel w maszynce do mięsa lub pokrój w małą kostkę. Im bardziej będą rozdrobnione, tym szybciej wytopi się z nich tłuszcz.

Cebulę obierz, pokrój w niedużą kostkę. Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Jabłko obierz, pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach.

Słoninę włóż do garnka, ustaw na niedużym ogniu i podgrzewaj, by wytapiał się z niej tłuszcz. Gdy niemal cała słonina się wytopi, dodaj do niej rozdrobniony boczek.

Całość podgrzewaj, aż wytopi się całkowicie tłuszcz z boczku. Wtedy dodaj do garnka cebulę, czosnek i jabłko. Smaż na małym ogniu, aż cebula ładnie się zrumieni.

Smalec zdejmij z ognia, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do niego mleko, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.

Jeszcze ciepły, płynny smalec rozlej do słoiczków lub pojemniczków. Gdy całkowicie wystygnie, wstaw go do lodówki.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne sycące pyszności. Zobacz, jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką, a także jak zrobić żeberka w kiszonej kapuście.

składniki na smalec
składniki na smalec

Źródło zdjęcia: canva/Yuliya Furman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram